Könnygázzal oszlatottak az ankarai robbantás helyszínén

Fotó: MTI/EPA / Sedat Suna

-


Több ezren tiltakoztak vasárnap a török fővárosban, Ankarában az előző nap elkövetett merénylet ellen. A robbantás helyszínén a rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett megakadályozni, hogy kurdbarát politikusok és más gyászolók virágot helyezzenek el az áldozatok emlékére.

Két öngyilkos merénylő robbantott szombaton Ankara központjában, a főpályaudvarnál, ahol emberek százai gyülekeztek egy béketüntetésre. A tüntetők a kurd lázadók és a török biztonsági erők közti összecsapások leállítását követelték. A hivatalos adatok szerint 95-en meghaltak, 160-an megsérültek, 65 embert az intenzív osztályon ápolnak.

A rendőrség vasárnap arra hivatkozva, hogy a merénylet helyszínén még mindig folyik a vizsgálat, igyekezett visszatartani a gyászolókat. Az MTI szerint köztük volt Selahattin Demirtas, a kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) vezetője és Figen Yuksekdag, a szervezet társelnöke is, így ők sem tudtak virágot elhelyezni.

A hatóságok később engedélyezték, hogy hetven gyászoló bejusson a terrortámadás helyszínére. A tömeg közben Recep Tayyip Erdogan török elnökre utalva azt skandálta, hogy „Gyilkos Erdogan”, gyilkosoknak nevezték a rendőröket is. A HDP közlése szerint többen megsérültek a rendőrökkel folytatott dulakodásban.

A kormány tagadta, hogy bármi köze lenne a merénylethez. Ahmet Davutoglu török miniszterelnök szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet, a kurd fegyveresek vagy szélsőbaloldali frakciók követhették el a merényletet. Egyesek feltételezések szerint olyan nacionalista erők felelősek, amelyek ellenzik a kiegyezést a kurd kisebbséggel.

A virágok elhelyezése után a gyászolók csoportja elindult Ankara főterére. A parlamenthez és a kormányzati épületekhez vezető utat a rendőrök vízágyúkkal elállták.

Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta magára a terrorcselekmény elkövetését. Az egyik elkövetőt már azonosították egy 25-30 éves férfi személyében. A török miniszterelnöki hivatal 52 azonosított halálos áldozat nevét hozta eddig nyilvánosságra.