Könnygázt vetettek be Röszkén a menekültek ellen – itt a videó

Forrás: delmagyar.hu

-

Ellentmondásos hírek vannak arról, miért kellett bevetni a könnygázt. Elképzelhető, hogy gyerekek is kaptak belőle. Délre lecsillapodtak a kedélyek. Cserébe a BBC is beszámolt a történtekről, illusztrálva azzal a képpel, hogy a menekültek simán átmásznak a drótkerítés alatt. Videó is van az akcióról.


Könnygázt használtak a röszkei menekültek ellen a rendőrök – erősítette meg a Délmagyar.hu információját Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta, mintegy 200 migráns tagadta meg az ujjlenyomatadást, és próbálta meg elhagyni a tábort.


A Délmagyar azt írta: a rendőrség elküldte a sajtót a kerítéstől, így nem tudni pontosan, mi történik odabent, de elképzelhető, hogy azért tört ki a lázongás, mert a menekültek között gyorsan elterjedt, hogy Németország nem küldi vissza a Szíriából érkezetteket.Az Index közben azt írja, fél 11 körül vetettek be könnygázt a menekültek ellen. A lap szerint az váltotta ki a konfliktust, hogy a menekültek a táborban lévő gyerekeikkel fedett helyre, a hangárba akartak menni az eső elől. A rendőrség ezt a tömeget akarta visszatartani, ezért vetette be a könnygázt.

Röszke „fullon van”, a menekültek egy részét Nagyfára vihetik át hamarosan.Van egy harmadik és negyedik verzió is

Az MTI szerint dulakodás alakult ki a röszkei táboron belül, feltehetően a tábornál forgató egyik televíziós stáb hatására. A menekültek beszélni szerettek volna velük.

A rendbontásban 200-an vettek részt. A rendőrség nagy erővel vonult a helyszínre, a rend helyreállítása érdekében vetett be könnygázt, így rövid idő alatt sikerült lecsillapítani a menekülteket, és helyreállt a rend a röszkei hangárnál. A menekültektől itt ujjlenyomatot vesznek, ez sokaknak feszültséget okoz. Az MTI szerint vélhetően erről is szerettek volna nyilatkozni a tévének.

A táborban délre lecsillapodtak a kedélyek, feszültség nem érzékelhető, a megszokott rendben folyik a munka, és a regisztrált migránsokat buszokkal szállítják el.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője azt mondta, az elégedetlenség azért alakult ki, mert lassú volt a regisztrációs eljárás. Azt mondta, sokkal több menekült érkezik az országba, mint korábban, ezért lassabban megy a regisztrálásuk is.


Hírünk a nagyvilágban

A könnygáz bevetéséről a BBC is beszámolt, már egy videót is közzétettek az akcióról, ezt itt nézheti meg. Az látszik, hogy egy tömeg skandálva áll a rendőrsorfal előtt. A videó felirata szerint a könnygáz bevetésekor segítségért kiáltoztak.


A magyar kerítés az Independent internetes oldalának címlapsztorija szerdán kora délután.