Könnygázt vetettek be a parlamentben

Fotó: MTI/EPA / VALDRIN XHEMAJ

-

A képviselőházban a koszovói-montenegrói határról szóló törvényen vitáznak, amikor könnygázgránátot dobtak az ellenzékiek.


Múlt csütörtökön, késő este robbanószerkezetet dobtak a koszovói parlament épületére. Kedd délelőtt ellenzéki képviselők szakították meg az ülést könnygáz bevetésével.


A Koszovó és Montenegró közti határ meghúzásáról szóló törvényjavaslat szerepelt a napirenden. Az ellenzék szerint Koszovó nyolcezer hektártól esne el a tervezet alapján. A bizottság az incidens ellenére elfogadta a kormány javaslatát, így csütörtökön napirendre kerülhet a határmegállapodás. Az Európai Unió azt a feltételt szabta Koszovónak a schengeni övezet vízummentességéhez, hogy állapodjon meg a vitás határkérdésben Montenegróval.

Az ellenzék már többször – így tavaly októberben is - hasonló módszerrel tiltakozott, illetve érte el, hogy halasszák el a döntéshozatalt.


Pár hónapja gránátot dobtak a parlament épületére


Érezhető a feszültség a politikai pártok kozott

Az Önrendelkezés, a Szövetség Koszovó Jövőjéért és a Koszovói Kezdeményezés ellenzéki tömörülések tagjai szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját. Követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával kötött megállapodásról, amely több autonómiát biztosítana a szerb többségű településeknek.

Ezek a pártok a koszovói elnök beiktatása ellen is tiltakoztak. Hashim Thaci ennek ellenére április elején letette köztársasági elnöki esküjét. A parlament díszülésén az ellenzék nem vett részt, szimpatizánsai viszont kövekkel dobálták meg az épületet az ünnepség alatt.

A kormány a reptereken használatos testszkennerhez hasonló eszközökkel próbálja megakadályozni, hogy az ellenzékiek könnygázgránátot vigyenek be az ülésterembe. Néhány hónapja a szellőzését is felújították, hogy a teremben terjengő könnygázt minél hamarabb el lehessen tüntetni.