Könnyen leállhat a veséd, ha Putyin ellenzéke vagy

Fotó: MTI/MTVA / Szergej Ilnyickij

-

Az orosz ellenzéki aktivista, Vlagyimir Kara-Murza hirtelen rosszul lett, és kórházba került.


Kara-Murza a Nyitott Oroszország elnevezésű mozgalom munkatársa, amelyet Mihail Hodorkovszkij, a jelenleg Zürichben élő oligarcha és Putyin-kritikus alapított. Az ellenzékit azután vitték kórházba, hogy leesett a vérnyomása, és elvesztette az eszméletét. Az orvosok mérgezésre gyanakodnak - mondta az RPR-Parnasz ellenzéki párt ügyvédje a Kommerszant című lapnak. Kara-Murza a párt politikai tanácsának a tagja. Az RPR-Parnasz elnöke a Kremlt bíráló Borisz Nyemcov volt, egészen februárban bekövetkezett haláláig.

Az orvosok utóbb veseelégtelenséget diagnosztizáltak - mondta a politikus apja az RBC című újságnak. Ez akár romlott joghurttól is lehetett - tette hozzá. Kara-Murza kollégái azonban kétségüket fejezték ki a hirtelen jött betegség miatt, amely a Nyemcov-gyilkosság után, valamint az ellenzéki aktivisták elleni fellépések miatt vált gyanússá.

A Nyitott Oroszország projektvezetője, Maria Baronova azt mondta a Guardiannek, hogy Kara-Murza betegsége gyanús, mint ahogy számtalan olyan dolog, amely aktivistáik körül történik, ám nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni. Az ellenzéki újságíró, Alekszander Rjiklin Facebook-posztjában azt írta, hogy beszélt Kara-Murzával, és említést tett az orvosok mérgezés-gyanújára.

A korrupcióellenes kampányáról ismert Alekszej Navalnij pedig a Twitteren posztolta, hogy néhány napja találkozott Kara-Murzával, aki semmiféle egészségügyi problémára nem panaszkodott, és mint mindig, akkor is úgy tűnt, hogy tele van energiával.

Az orosz rendőrség áprilisban razziázott a Nyitott Oroszország irodájában, ahol röpiratokat találtak. A rendőrség "szélsőséges aktivistákat" emlegetett.

Kara-Murza részt vett egy olyan jelentésnek az elkészítésében is, amelyet az orosz részvételről írtak az ukrajnai háborúskodásban. Kara-Murza Moszkvában és New Yorkban él, ahol három gyereke is lakik.