Könnyek és pezsgő is folyt a letartóztatott fideszes nélküli ülésen

Forrás: VS.hu

-

Dunaújvárosban nem tartanak időközi választást, a képviselő-testület nem oszlatja fel magát Gál Roland fideszes képviselő letartóztatása után. A polgármester szerint nincs felelősségük az ügyben, a dunaújvárosiak pedig nem bűnözők. A városi közgyűlés ülésén jártunk.


„Tisztességtelen volna a dunaújvárosiakkal szemben, ezért nem támogatom. Mi inkább folytatjuk a munkát” – ezzel indokolta Cserna Gábor (Fidesz) dunaújvárosi polgármester, miért nem támogatja a közgyűlés önfeloszlatását. Csütörtökön volt az első ülés azóta, hogy kiderült: az egyik fideszes képviselőt, Gál Rolandot gyilkossági ügyben gyanúsítják, előzetes letartóztatásban van.


Ahogy arra számítani lehetett, Gál Roland ügyét nem tudták magukban tartani az ellenzéki képviselők. A dunaújvárosi közgyűlés mai ülésének első napirendi pontjánál teregetni kezdték a szennyest.

Az időközi helyi választásokra az egyetlen jobbikos képviselő, Pintér Tamás tett javaslatot. Szerinte „ez már tényleg sok a dunaújvárosi embereknek”, a gyilkossági üggyel a Fidesz-frakció morális válságba került, távozniuk kell a hatalomból.


Cserna Gábor polgármester érveit sorolja


Egy mindenki ellen

A polgármester név szerinti szavazásra bocsátotta a jobbikos képviselő javaslatát, de azt csupán maga Pintér Tamás támogatta. A háromfős szocialista frakció a szavazás előtt elmagyarázta, miért nem támogatják: mert a Fidesz felelőssége szembenézni ezzel.

A PM képviselője, Szabó Zsolt megengedőbb volt, méltatlansági eljárás indítását javasolta, amely ha eredményes, időközi választást tarthatnak Gál helyére. Erről nem szavaztatott a polgármester. Arról viszont igen, hogy visszahívják-e bizottsági helyeiből: erre szintén nem volt a többség válasza, csak az ellenzék támogatta.

A polgármester a VS.hu-nak azt mondta, méltatlansági eljárást mindaddig nem folytathatnak Gál ellen, amíg az igazságszolgáltatás nem tisztázza, mi történt, és abban milyen szerepe volt a képviselőnek.


Politikai felelősség egy esetleges cselekedet miatt minket nem terhelhet

– vonta le a következtetést Cserna. Nyomatékkal hozzátette, nem csak a kormánypárti frakció, az ott élők sem vétkesek.
Dunaújváros polgárai nem bűnözők, Dunaújváros nem bűnös.

„Honnan tudhattam volna, hogy három évvel ezelőtt május elsején mit csinált Gál Roland úr? ” – tette fel a költői kérdést a polgármester. Cserna szerint az a jó döntés, ha folytatják a munkát. Ezt diktálja három érv:

  • az ártatlanság vélelme,
  • Gál Roland rokonsága iránti tisztelet, együttérzés,
  • Dunaújváros polgárainak érdeke.Erkölcsös vagy?

A szocialista frakció mindenki tiszta lappal folytassa ötlete viszont elnyerte az összes képviselő igenjét. Pintér Attila (MSZP-DK-Együtt) nyomán a képviselők a jegyzőhöz fogják benyújtani erkölcsi bizonyítványukat a közgyűlés következő üléséig. A kezdeményező indoklásában megemlítette, hogy annak idején erkölcsi kellett a képviselői tisztséghez, de a Fidesz sajnálatosan eltörölte ezt a korlátozást.

A képviselők és a közönség két bűnügyi vonatkozású comingoutnak is tanúja lehetett. Az elsőt Tóth Kálmán MSZP-s képviselő prezentálta. Azt ugyan nem árulta el, milyen ügye volt, mindenesetre kibuggyanó könnyeire saját maga hívta fel a jelenlévők figyelmét, amikor visszaemlékezett rabosításának viszontagságaira: az ujjlenyomatadás és a fényképezés közben sírva hangoztatta ártatlanságát a rendőrségen, és az ügy ma is ismét meghatja – mondta. Tóth szerint Gál gyilkossági ügye az egész várost megbélyegzi, ahogy a politikusokat is.

Kormánypárti oldalról Szepesi Attila (Fidesz) gazdasági és stratégiai ügyekért felelős alpolgármester idézte fel, hogy 6 éven át folyt ellene büntető eljárás, pedig nem követett el bűncselekményt. Ezért hozzá és bárki máshoz hasonlóan Gált is megilleti az ártatlanság vélelme – mondta.

Az alpolgármester a szocialisták tisztességet számon kérő szavai hallatán a 2006-os utcai zavargások szemkilövéseit, valamint a 2004-es népszavazást hozta fel, amikor a szocialisták megtagadták a határon túli magyarokat.


Előbb koccintunk

A testületi ülést egyébként cseppet sem uralta gyászos hangulat. Az eleje kifejezetten jó hangulatban telt. Még mielőtt Gál Roland ügye beterítette volna az üléstermet, pezsgővel koccintottak a „Dunaújváros Sportjáért” kitüntetés díjazottjaival: Siket Zsolt vitorlázópilóta, a Hild József Szakközépiskola és Lovász Zsolt, a Kohász legendás labdarúgója kapta az elismerést.

A későbbiekben többen arról érdeklődtek, hova tűnt egymilliárd forint, amit a másodosztályban vergődő labdarúgóklubba fektettek, miközben az utolsó játékosát is elbocsátották.

A Dunaújvárosra ereszkedő sötétség is témát adott az ellenzéknek, a tavaly 280 millió forintért végzett lámpacsere eredménye ugyanis lakossági elégedetlenség és balesetek. December óta 5 gyalogost gázoltak zebrán, egy áldozat elhunyt. Szepesi Attila alpolgármester elismerte, hogy helyenként rosszabb lett a szolgáltatás, ezért kezdenek most fénymérésbe. Arra viszont felhívta a kritikus kérdezők figyelmét, azt nem mondták, hogy világosabb, csak azt, hogy takarékosabb lesz a közvilágítás.