Könnyed győzelem a brazilok ellen

Fotó: MTI/Illyés Tibor

-

A magyar férfi vízilabda-válogatott 13–4-re nyert a házigazda brazil csapat ellen, így a szombati folytatásban az ötödik helyért küzdhet.


5-8. helyért:

Magyarország–Brazília 13–4 (4–1, 3–0, 4–3, 2–0)

Olimpiai Uszoda, 5000 néző
v.: Gomez (olasz), Rezvani (iráni)
Magyarország: Nagy – Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Kis G. – cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Hárai
Brazília: Soro – Crivella, Oneto, Baches, Da Costa, Perrone, Vrlic – cserék: Franco, Alonso, Salemi, Rocha, Guimaraes
gólszerzők: Erdélyi 4, Varga Dé. 2, Decker Á., Vámos, Varga Dá., Szivós, Hárai, Kis, Zalánki 1–1, illetve Baches 2, Perrone, Crivella 1–1
emberelőny/gól: 6/4 illetve 11/0


Előzetesen nem sok izgalmat ígért az összecsapás, hiszen négy nappal korábban, amikor is a csoportkör zárófordulójában találkoztak egymással a csapatok, a magyar válogatott gyakorlatilag már a második negyed közepére (51) eldöntötte a mérkőzést.


A házigazdák korábbi találkozóit tömött lelátók előtt, fantasztikus hangulatban rendezték meg, ezúttal azonban bőven akadtak üres széksorok az Olimpiai Uszodában, és a hangos szurkolás is elmaradt.

A magyarok Erdélyi Balázs közeli góljával szereztek vezetést, majd Varga Dénes volt eredményes. A drukkerek első igazi hangrobbanására több mint öt percet kellett várni, ekkor centerből szépítettek a brazilok. Tizenhét másodperccel a negyed vége előtt Erdélyi értékesített egy emberelőnyt.


Nagy Viktor ma lehúzta a rolót


A második negyed elején Vámos Márton bombázta szét a brazil hálót, majd fórból Varga Dániel talált be, ezzel gyakorlatilag pontot téve a legfontosabb kérdésekre (61). A folytatásban Szivós Márton növelte a különbséget, védekezésben pedig rendkívül koncentrált volt a magyar csapat, a brazilok még kettős emberelőnyből sem tudták bevenni Nagy Viktor kapuját.

A harmadik felvonás újabb Erdélyi-bombával indult (81), majd – miközben a hetedik brazil emberelőny is kimaradt – újfent az Eger játékosa talált a hálóba. A brazilok hosszú gólcsendjét Adrian Baches törte meg öt perccel a negyed vége előtt, azonban nem sokkal később büntetőből már nem tudott túljárni Nagy eszén. A túloldalon Manhercz Krisztián is ötméterest hibázott, Felipe Perrone lövése viszont négy magyar játékos blokkoló kezei között is utat talált a hálóba. A „jubileumi” tizedik brazil fór is kimaradt, a másik kapu előtt ugyanakkor Hárai Balázs nagyjából egy másodperc után értékesítette az emberelőnyt (103). Egy jó brazil átlövést egy végletekig kijátszott magyar fór követett a negyed lezárásaként (114).

A záró nyolc perc első góljára a játékrész feléig kellett várni, ekkor Zalánki Gergő lőtte ki a kapu bal oldalát. Ekkor már egyik csapat sem erőltette nagyon a gólszerzést, mindenki a találkozó végét várta, végül a végeredményt Varga Dénes állította be egy „testvéri” összjátékot követően.