Könnyebben, korábban lehet felismerni a bőrrákot egy új technológiával

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

A szokásosnál akár fél évvel korábban is kimutatható a melanóma, a bőrrák legveszélyesebb változata egy tajvani tudósok által kifejlesztett új technológiával.


A beavatkozással nem járó vizsgálat nagy sebességű, nagy felbontású, úgynevezett optikai koherencia tomográfiás szkenner segítségével történik. A fejlesztők azt remélik, 2017-re a módszer megkapja a jóváhagyást, és bekerülhet a klinikai gyakorlatba.


A rák diagnózisa elsődlegesen a sejtek és szövetek megfigyelésén alapul, így lehet hasznos a korai felismerésben a szkenneres eljárás - magyarázta Sun Csia-tung, a Tajvani Nemzeti Egyetem (NTU) kórházának patológiai osztályán dolgozó orvos. Hozzáfűzte, hogy ha endoszkóppal kombinálják, más betegségeket, többek közt a bélrákot is idejében észre lehet vele venni.

Az új technológia a szervezet szöveteiről és a vérsejtjeiről készít dinamikus képeket nagy sebességgel, ezzel segíti az orvosokat, hogy szövetmintavétel (biopszia) nélkül állítsák fel a csaknem 90 százalékos találati arányú diagnózist - magyarázta Huang Seng-lung, az egyetem villamosmérnöki karának professzora, aki azt is elmondta, hogy a diagnózis is sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a biopszia után, amikor akár egy napot is várni kell az eredményre.

A több mint egy évtizede kezdődött kutatás eredményeit az ország oktató kórhazaiban tesztelték: többnyire bőrrák kimutatására használták.