Konfliktust okoz a családban az internet

Fotó: Flickr / Kiran Foster

-

Már nem a szülő az abszolút információforrás a gyerek számára.


Konfliktusokat generál a családokban az internet - derül ki a Kaspersky Lab és az iconKids & Youth piackutató felméréséből. A megkérdezett 3700 család ötöde számolt be vitákról. Míg harminc éve az lehetett leginkább a vita tárgya, hogy ki nyomkodja a távirányítót, manapság nagyobb jelentősége van az információk átadásának, kezelésének, de megjelenik a konfliktusok között a „cikifaktor" jelensége is.
A szülők 23 százaléka szerint a gyerekeik már szívesebben szerzik be az információkat a netről, ahelyett, hogy őket kérdeznék meg. Korábban a szülők töltötték be az elsődleges tanácsadó szerepét - ez mára megváltozott. Ennek az lehet az oka, hogy a gyerekek jobban megbíznak azokban, akik jártasak a technikai kérdésekben. Bár a szűk családban ez okozhat vitákat, ugyanakkor az is látható, hogy a távoli rokonok között megerősödik a kapcsolat, hiszen a közösségi portálokon könnyebb a kapcsolatok fenntartása.Viszont ezeken a felületeken a szülők 42 százaléka nem ismerőse a gyerekeknek, majdnem ötödük szerint ennek az az oka, hogy ez a kapcsolat ciki. A szülők harmada érzi azt a kutatás szerint, hogy az online világ elszigeteli őt a gyermekétől.
A közösen használt gépek, eszközök is előhívhatnak konfliktusokat. A szülők harmada panaszkodott arról, hogy a gyerek kárt okozott a számítógépben, ugyanekkora arányban pedig vírusok beszedését is a gyerekek számlájára írták. Valószínűleg nagyobb fejfájást okoz a szülőknek a vásárolgatás - 24 százalékuk fizetett már a gyerek netes vásárlása miatt. A gyerekeknek csak 13 százaléka vádolta szüleit károkozással, 16 százalékuk pedig arról panaszkodott, hogy a szülők személyes adatokat töröltek a gépről.