Konfettivel zavarták meg az Európai Központi Bank elnökét

Fotó: AFP / DANIEL ROLAND

-

Mario Draghi sajtótájékoztatóját egy tüntető zavarta meg. Az Európai Központi Bank (EKB) elnöke egy rövid időre otthagyta a termet, de aztán azért befejezte mondandóját az euróövezet növekedéséről.


Mario Draghi európai jegybankelnök éppen sajtótájékoztatót tartott, amikor egy szőke nő „vessetek véget az EKB diktatúrájának” kiáltással felugrott az asztalra a jegybankelnök elé, és konfettit szórt rá. A megdöbbent Draghi megszakította a tájékoztatót és elhagyta a termet, majd néhány perc múlva visszatért, és folytatta a bevezetőjét. A tüntetőt a biztonsági emberek elvezették.Mario Draghi a sajtótájékoztatót egyébként arról tartotta, hogy a monetáris ösztönzésnek, a csökkenő olajáraknak és a személyi fogyasztás növekedésének köszönhetően javulnak az euróövezet növekedési kilátásai. Minderről azután beszélt, hogy az EKB 0,05 százalékos mélyponton hagyta az irányadó kamatot.


Az euró gyengülése miatt javul az export versenyképessége is - tette hozzá Draghi. Figyelmeztetett azonban, hogy a több ágazatban szükséges fájdalmas alkalmazkodási folyamatok és a strukturális reformok bevezetésének vontatottsága lassíthatja az eurózóna fejlődését.

A javuló gazdasági klíma ellenére az EKB tovább működteti a bankóprést, és a terv szerint 2016 szeptemberéig folytatja havi 60 milliárd eurós, összesen 1000 milliárdos eszközvásárlási programját.


Őszintén szólva nagyon meglep, hogy figyelmet kapnak a (mennyiségi enyhítési) program idő előtti befejezésével kapcsolatos spekulációk, mikor csupán egy hónapja indítottuk be a programot

mondta az EKB elnöke.


Draghi azokra a piacon korábban keringő híresztelésekre reflektált, hogy az EKB a program igen vegyes német megítélése miatt a tervezettnél hamarabb felhagy a kötvényvásárlással.

A bankelnök azonban hozzátette: a program elég rugalmas ahhoz, hogy szükség esetén bármikor ki lehessen igazítani.

Egy esetleges görög csődről Draghi elmondta, hogy ennek lehetőségét „fontolóra venni sem hajlandó”, és a nyilatkozatok alapján görög részről sem lehet opció. Hozzáfűzte, hogy az EKB továbbra is kész sürgősségi likviditási támogatást (ela) folyósítani a görög bankoknak, amennyiben azok fizetőképesek és megfelelő fedezetet tudnak biztosítani.