Kondor Vilmos lecsap a rádióra

Fotó: Agave / Agave

-

A magyar krimi rajongói örülhetnek. A 2008-ban megjelent, később hat nyelvre lefordított regényt már nem csak olvasni, de hallgatni is lehet. A Kossuth rádió Rádiószínház című műsorában öt részben adják elő a Budapest Noirt. A hétfőn indult sorozat második részét kedd este fél 10-kor hallgathatják meg.


Kondor Vilmos bűnügyi ciklusának első könyve a Budapest noir, amely az 1936-os meglepően korhűen ábrázolt Budapesten játszódik. Kodály Körönd helyett Hitler tér, Oktogon helyett Mussolini tér van a városban, a sarki bankfiók épületében pedig még újságírók kávéznak. A regénnyel egyrészt egy kemény krimi macskaköves közepébe csöppenünk, amelyben Gordon Zsigmond újságíró az Est című lap munkatársaként egy zsidó lány halála után nyomoz. Másrészt viszont a korabeli történelem figurái, és a fasizálódó, egyre inkább németbarát ország is megelevenedik előttünk. A Budapest noirban természetesen minden korrupt és esetleges, semmi sem biztos, Budapest sötét és alvilági város. A ciklus első részében Gömbös Gyula temetése adja részben a történelmi hátteret, a további könyvekben pedig feltűnik Kállay Miklós miniszterelnök, Gerő Ernő, de Karády Katalin alakja is.

Most kell becsatlakozni

A rádiójáték-sorozat február 17-én kezdődött a Kossuth rádión, az első részt a Médiaklikk oldalon lehet meghallgatni még pár napig. A tizenhat évesnél idősebbeknek ajánlott - a gyilkosság még a rádióban is ijesztő? - sorozat kövekező részeit este fél tízkor lehet elkapni a rádióban. A rádiójáték szereplői: Szikszay Rémusz (Gordon Zsigmond magyar hangja), Gubik Ági (ő alakítja Gordon barátnőjét, Krisztinát), Hegedűs D. Géza (Gordon nagyapja), Újlaky Dénes (Gellért Vladimir felügyelő, akinek a fiókjában Gordon Zsigmond először pillantja meg a meggyilkolt lány fényképét), Reviczky Gábor (Turcsányit, az Est főszerkesztőjét alakítja). A rádiójáték rendezője Surányi András.Nem tudni ki ő, de ügyesen gyilkol

A rejtélyes Kondor egyébként a Budapest noir  előtt már írt nagy lélegzetű műveket, de ezeket nem akarja kiadatni. Az íróról nem lehet tudni, hogy pontosan kicsoda, interjút csak e-mailben ad, az ezekhez illusztrációként használt fotók pedig elvileg róla készültek, de több tíz évvel ezelőtt. Hivatalos életrajza is változik időnként. A Wikipédia szerint „a Sorbonne-on vegyészmérnöki diplomát szerzett, majd visszatért Magyarországra. Jelenleg egy nyugat-magyarországi gimnáziumban tanít matematikát és fizikát. Feleségével, lányaival és kutyájával egy Sopron melletti kis faluban él.” A Bűnös Budapest, A budapesti kém, a Budapest romokban, a Budapest novemberben és a Másik szárnysegéd (2013-ban jelent meg) könyvek szerzője a hard-boiled, illetve klasszikus amerikai noir műfaját vezette be a hazai irodalomba. Kondor Vilmosnak még blogja is van.