Kompbaleset: újabb holttesteket találtak a mentők

-

A halálos áldozatok hivatalos száma ezzel 87-re emelkedett. 215 embert még keresnek. A tragédiát 174-en élték túl.


A kutatást most a hajónak a harmadik fedélzetén lévő éttermére összpontosítják, ahol a feltételezések szerint sokan lehettek a katasztrófa idején. A komp ötszintes volt. A mentésben több száz búvár dolgozik. Öt vezetőkötelet feszítettek ki a hajótest oldalánál lefelé és a járművön belül, amelyek segítik a mozgásukat. Az időjárás egyre jobb, így a búvárok éjjel-nappal tudnak dolgozni.

A szakértők attól tartanak, hogy a holttestek az idő múlásával egyre kevésbé lesznek felismerhetők.

Korea- Komp

A szerdai katasztrófa okát még mindig nem tudták kideríteni, de egy feltevés szerint a komp túlságosan éles és gyors fordulót vett, és e manőver nyomán felborult és elsüllyedt. A gyanú szerint a kapitány egy kevésbé tapasztalt tengerészre bízta a hajó irányítását, és ráadásul felügyelet nélkül magára hagyta a hajóhídon.

Közben a Dél-koreai elnök élesen elítélte a kapitány és a legénység néhány tagjának viselkedését, Pak Gun Hje szerint az „gyilkossággal ért fel”. Elismerte ugyanakkor, hogy a balesetet követő kormányzati intézkedésekkel is komoly gondok voltak.

  Korea- Komp   A hajó kapitánya és a legénység két tagja ellen még pénteken adtak ki letartóztatási parancsot, hétfőn három tisztet és egy gépszerelőt vettek őrizetbe. Gondatlansággal, a mentésre és a segélynyújtásra vonatkozó szabályok megsértésével vádolják őket.