Kompbaleset: a kapitány sajnálja

Fotó: AFP / JUNG YEON-JE / AFP / JUNG YEON-JE

-

A kapitány azzal védekezik, hogy hideg volt a tenger, és félt, hogy az emberek elsodródnak a vízben. Nem rendelte el, hogy hagyják el a hajót, így megfulladtak.


„Nagyon sajnálom, hogy kellemetlenséget okoztam a dél-koreai népnek, meghajtom a fejemet, hogy sajnálatomat fejezzem ki az áldozatok családjának” – mondta el Lie Jun-szeok, a kedden elsüllyedt dél-koreai komp kapitánya. A kapitány állítása szerint utasításokat adott, hogy megváltoztassák az útirányt, majd egyenesen a szobájába ment. Amikor a süllyedés megkezdődött, már ott volt. „Akkor éppen erős hullámok voltak, nagyon hideg volt az óceán, úgy véltem, ha az emberek elhagyják a hajót megfelelő útmutatás és mentőmellények nélkül, sőt akár azokkal is, számtalan nehézséggel kellett volna szembenézniük” – mondta el Jun-szeok annak kapcsán, hogy miért nem adott parancsot a menekülésre. Azt is hozzátette, hogy a mentőcsónakok a borulás miatt még nem álltak rendelkezésre. A kormányost, Cso Jun-kit szintén letartóztatták. Ő arról számolt be, hogy a hajó eltérő módon reagált a zátonyra futáskor, mint amire számított. „Én is hibáztam, de a hajó kormányműve is továbbfordult” – mondta el az újságíróknak. Az AP hírügynökség beletekinthetett a katasztrófáról készült jelentésekbe, amelyekből az látszik, hogy 5 perccel a hajó felborulása után, amikor a tengerparti biztonsági szervek észlelték a vészhívást, azonnal elrendelték a teljes evakuálást. A legénység egy tagja azonban elmondta, a kapitánynak harminc perc kellett, hogy ennek megfelelően rendelkezzen. A komp 8:55-kor értesítette a rádión a parti őrséget, akik azonnal válaszoltak, és rögzítették a helyzetét. Elrendelték, hogy mindenkin legyen mentőmellény, és várják meg a segítségükre siető két hajót. 9:00-kor jelezte a süllyedő hajó, hogy megdőlt a test, majd 9.05-kor rákérdeztek, hogy merre járnak a mentőhajók.


Dél-Korea elmúlt 20 évének legsúlyosabb hajószerencsétlenségének nevezte az ügy Pak Dzse Ok nyomozó, aki a baleset részleteinek feltárásáért felel. Annyit már kiderítettek, hogy a 69 éves kapitány nem volt a hajóhídon, amikor ütköztek, a kormánynál pedig a harmadtiszt állt. A szakértők nem túl bizakodóak, szerintük nem valószínű, hogy az eltűntként nyilvántartott 268 utast – akiknek a többsége diák – még életben találják. Eddig a 475 ember közül 28 embert nyilvánítottak hivatalosan halottnak, és 179-et sikerült kimenekíteni. A mentőcsapatok levegőt pumpálnak a hajó kantinjába, ahol a feltételezések szerint több utas tartózkodhatott. A Sewol 1994-ben épült, 146 méter hosszú és 22 méter széles, április 16-án süllyedt el több mint 470 emberrel. A 6825 tonnás komphajó hetente kétszer tette meg az utat Incshon és Csedzsu között. A kompot 921 utas, 180 gépkocsi és 152 kereskedelmi konténer szállítására tervezték. A feltételezések szerint zátonynak ütközhetett, ezért süllyedt el.