Komoly veszélyben az angolok 4. BL-helye

Fotó: AFP / OLI SCARFF

-

Az UEFA kiadta a bajnokságok legfrissebb ranglistáját, amiből kiderült, hogy az angolok már csak hajszállal vezetnek az olaszok előtt.


Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a Bajnokok Ligája csoportkörének első mérkőzései után hozta nyilvánosságra a kontinens bajnokságainak legfrissebb rangsorát, ami alapvetően meghatározza, hogy melyik ország hány csapatot indíthat a BL-ben és az Európa-ligában. Míg tavaly az első három helyen a spanyol (La Liga), az angol (Premier League) és a német (Bundesliga) bajnokság állt, addig idén utóbbi kettő már helyet cserélt, köszönhetően az angolok a tavalyi szörnyű kupaszereplésének. A BL-ben a nyolcaddöntőben vérzett el mindhárom csapatuk (a negyedik a csoportból sem jutott tovább), míg az EL-ben már a legjobb 16 közé is csak az Everton jutott be. Ugyanez az arány az olaszoknál: egy BL-döntős (Juventus) és két EL-elődöntős (Napoli, Fiorentina).


Lehet, hogy a szezon végén az egész Serie A úgy ünnepelhet, mint a Juventus játékosai a Manchester City ellen


Ennél is rosszabb hír, hogy jönnek az olaszok! A pár évvel ezelőtt a kupákban gyengélkedő, az Európa-ligát látványosan semmibe vevő olaszok az utóbbi években megtáltosodtak. És miután az öt éves ciklusokban működő rendszerből most esett ki az a 2010-2011-es szezon, amikor az angolok remekeltek (3 csapat a 8 között a BL-ben, a MU döntőzött), míg az olaszok leszerepeltek (a BL-ben az Inter jutott legtovább, a legjobb nyolcig, az EL-ben legtovább jutó Napoli a 32 között esett ki). Így az olaszok mindössze 3 pont hátránnyal kezdték a szezont, márpedig, akié a harmadik hely a rangsorban, az indíthat 4 csapatot a BL-ben.


Az angolok egy kis lélegzethez jutottak, amikor a Manchester United sikerrel vette a BL-playoffot (+4 pont), miközben a Lazio elbukott, ugyanakkor a csoportkör első napja gyászosra sikeredett: a 4 angol csapatból 3 is kikapott a BL-ben, míg olasz részről a Juventus nyert (éppen egy angol csapat ellen), míg a Roma ikszelt a Barcelonával.

A helyzet tehát élesedik a létfontosságú 3. helyért, miközben az élen álló spanyolok megnyugtató előnnyel vezetnek, és egy jó szezonnal elsőként léphetik át a 100 pontos álomhatárt. A németeknek sincs izgulni valójuk a 2. helyen.

És nekünk sincs okunk az izgalomra: azok után, hogy Liechtenstein elhúzott mellettünk, már minden mindegy tulajdonképpen.