Komoly vádak a szíriai orosz légitámadások ellen

Fotó: AFP / SAMEER AL-DOUMY

-

Legalább 200 civil halottja is van az oroszok légi akcióinak Szíriában - közölte az Amnesty International.


A nemzetközi szervezet több mint 25 légitámadást elemzett, melyeket szeptember 30 és november 29 között hajtottak végre. A jelentés szerint az oroszok többször megsértették a nemzetközi emberi jogokat - olvasható a BBC-n.

Az Amnesty International saját állítása szerint több bombázás helyszínén beszélt az áldozatokkal - telefonon, vagy interneten keresztül -, így azonosították a tetteket. Több esetet külön is kiemeltek: november 29-én például 49 civilt öltek meg és sok másikat megsebesítettek, amikor három bomba egy Arihában található piacon robbant. Mindezt úgy, hogy a közelben nem volt katonai célpont.

Moszkva korábban többször tagadta azokat a vádakat, miszerint civilek haltak volna meg a légitámadásaik következtében. Mint általában fogalmaztak, ez is az „információs háború” része. A mostani vádakra még nem hangzott el konkrét válasz.

Oroszország szeptember végén kezdte a bombázásokat Szíriában, az elnök, Bassár el-Aszad kérésére. Névleg az Iszlám Állam ellen harcolnak, ám a nyugati hatalmak vádjai szerint a bombák gyakran az elnök ellen küzdő felkelők táboraira hullottak.