Esik a hó, kedden komoly ónos eső jöhet

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Két megyére másodfokú ónos eső miatt riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre. Most egyre több helyen esik a hó, az ország nyugati felére adott ki riasztást a meteorológiai szolgálat havazás vagy hófúvás miatt. A Köpönyeg.hu heti előrejelzéséből viszont kiderül az is, hogy a nagy hidegnek mindjárt vége. Egyelőre legalábbis.


Vas megyét leszámítva a Dunától nyugatra az összes megyében havazás vagy hófúvás miatt adott ki hétfőre riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert vagy legalább 5 centi hó eshet 12 óra alatt - vagy még annál is több, például Zala Megyében 11 centi -, vagy hófúvás lesz.Hóhelyzet

Forrás: Köpönyeg.hu


Friss hírek a havazásról

Elérte a Tiszántúlt a hóesés, országszerte lelassult a közlekedés, az autópályák is havasak. Friss infók és havas képek: http://koponyeg.hu/percrolpercre(Szklenár Tamás képe Agárdról, köszönjük.)

Szerző: Köpönyeg.hu2016. január 4.

Kedden az ónos eső okozhat nagy gondokat Somogy és Zala megyében, de Tolnában és Baranyában is eshet. Máshol a havazás miatt várható készültség az előrejelzés szerint.


Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat


A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden hajnalban, reggel északkeleten még előfordulhat hószállingózás, majd mindenhol csökken a felhőzet és átmenetileg kevés napsütés is várható. Délután aztán nyugat, délnyugat felől újabb felhősödés kezdődik, és késő estétől délnyugaton havazás, ónos eső kezdődik. A délies légmozgás gyenge marad. Reggel -15 és -5, délután -5 és +1 fok lehet.

Szerdán kettősség jellemzi majd az időjárást: a kb. Nagykanizsa-Miskolc vonaltól északnyugatra erősen felhős, vagy borult lesz az ég és már a hajnali óráktól többfelé várható kiadós havazás, időnként ónos eső. Az említett vonaltól délkeletre főleg a nap első felében még kevés napsütés is lehet, később viszont sok lesz a felhő. Itt szórványosan lehet szitálás, havas eső, a Tiszántúl északi részén pedig ónos eső. A hőmérséklet is megosztott lesz: északnyugaton -1, 0 fok lesz a csúcshőmérséklet, délkeleten viszont +1 és +5 fok is lehet. Az északi, északkeleti szél időként megélénkül.

Csütörtök hajnalban még többfelé lehet havazás, ónos eső, majd nyugat felől csökken a felhőzet és már csak a tiszántúli tájakon fordul elő gyenge, vegyes halmazállapotú csapadék. Enyhülés kezdődik, a legtöbb helyen pluszok lesznek délután.

Pénteken eleinte kevés lesz a felhő, majd nyugat felől beborul az ég. Főleg északon várható eső, ónos eső. A délnyugati szél többfelé megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik. Erős melegfronti hatás várható. A hőmérséklet északkeleten még 0 fok közelében, máshol már +1 és +7 fok között várható.

Szombaton a reggeli borongós időt követően átmenetileg csökken a felhőzet, egyre inkább csak a déli és a keleti tájakon fordul elő záporeső. Később újabb felhők érkeznek, és egyre többfelé ered el az eső. Élénk lesz az északnyugati szél. +2, +7 fokos enyhülés ígérkezik.

Vasárnap erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Többfelé várható eső, záporeső, északkeleten néhol havas eső is, viszont aznap egyes helyeken már 12 fok is lehet.