Komoly kritikát kapott az Orbán-kormány

Fotó: NurPhoto / Artur Widak

-

A magyar kormány vádaskodik, de közben egy sátrat sem küldött Görögországnak - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Nikosz Kszidakisz külügyminiszter-helyettes.


Szomorúsággal és csalódottsággal tölti el Görögországot, hogy a menekültválság kapcsán a magyar kormány részéről milyen vádak hangzanak el Athénnal szemben - olvasható a napilapban, amely szerint Budapest száz kilométerre elég szögesdróttal és 31 fős katonai-rendőri kontingenssel segíti a görög határon dupla soros kerítést építő macedón kormányt.

„Ez politikai döntés, amit mi ellenséges lépésnek tekintünk az általunk barátként kezelt, NATO-szövetséges és EU-partner Magyarországtól.” - kommentált Kszidakisz, aki feltette a kérdést: Ki az ellenség? Mi, görögök?

A politikus azt is furcsállotta, hogy miközben Athénnal szemben állandóan vádaskodik a magyar kormány, addig január elsejéig egyetlen takarót vagy sátrat sem kaptak. Kszidakisz nem felejtette el megemlíteni azt sem, hogy ezzel szemben a mediterrán válságzónától elég távol eső Litvánia két őrhajót küldött segítségül.


Reagált a külügy

Magyarország azt várja Görögországtól, hogy tartsa be a schengeni előírásokat, védje meg a schengeni zóna külső határát, hiszen ez nem szabadon választott gyakorlat, hanem közösen elfogadott európai előírás - közölte válaszul a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

Görögország nem felel meg a nemzetközi szabályoknak, védtelenné teszi Európát. Ha Görögország nem tudja megvédeni a külső határt, akkor fogadja el a nemzetközi segítséget. De ez a segítség "nem néhány bürokratát jelent", hanem többezres európai határvédelmi egységet - írta a szaktárca, mely szerint Magyarország részt venne egy ilyen egység felállításában.

A tárca arra is kitért, hogy az illegális bevándorlókat "nem Európába kell meghívnunk, hanem a Szíriával szomszédos területeken kell nekik segítenünk", hogy emberhez méltó körülmények között élhessenek, és a háború lezárása után visszatérhessenek a hazájukba. Ezért a magyar álláspont szerint az Európai Uniónak részt kell vennie a menekülttáborok finanszírozásában - áll a KKM közleményében.

Eközben Szijjártó Péter külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség éves sajtótájékoztatóján vett részt, ahol azt mondta, hogy „mi nem passzióból építettünk kerítést, nem passzióból gondoljuk úgy, hogy a schengeni határ kerüljön át Görögország északi határára". A tárcavezető azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország visszautasítja a kioktatást.