Komoly fennakadásokat okoz a havazás Romániában

-

Egy héten belül másodszor lepte el hó az ország déli részét.


A múlt pénteki kiadós havazás után kedd estétől ismét megállás nélkül esik a hó Románia déli, délkeleti részén. Tizenegy megyére, valamint Bukarestre a legmagasabb fokú riasztást adták ki, öt megyében hófúvásra figyelmeztetnek a meteorológusok.

A helyzetet nehezíti, hogy az elmúlt napok rendkívül hideg időjárása miatt a pénteki hó nem olvadt el, így a most lehullott nagy mennyiségű friss hó rárakódott. Bukarestben szerda reggel több utcán a gyalogosok sem tudtak közlekedni a térdig érő hóban.

Az egyik legsúlyosabb helyzet Braila megyében alakult ki, amely el van zárva, a megyébe tartó valamennyi országutat lezárták. A hófúvás miatt kitiltották az autókat a Bukarest és Constanța közötti autópályáról, és a Bukarestet Ploieștivel összekötő sztrádáról is.

Szerda reggelig mintegy ezer embert menekítettek ki a hóban elakadt gépkocsikból. Huszonöt országúton vannak olyan hosszabb-rövidebb szakaszok, ahol nem lehet közlekedni, és több mint 80 megyei úton korlátozták a forgalmat. A romániai kikötők zárva vannak, a Duna romániai szakaszán pedig kedd dél óta szünetel a hajóközlekedés. A repülőterek nyitva vannak, egyes járatok késéssel közlekednek, akárcsak a vonatok. A román állami vasúttársaság mintegy 40 járatot törölt.