Komoly embercsempész-hálózatra csaptak le Spanyolországban

Fotó: AFP / GIOVANNI ISOLINO

-

A spanyol rendőrség őrizetbe vette egy embercsempész-hálózat 89 tagját. A bűnszövetkezet kínai és pakisztáni állampolgárokat juttatott el hamis papírokkal Nagy-Britanniába, Írországba, Kanadába és az Egyesült Államokba.


A madridi belügyminisztérium közlése szerint a hálózat tranzitpontként használta Spanyolországot, az ország északkeleti részén lakásokban szállásolva el az érkezőket, amíg azok hamis utazási papírjaik elkészültére vártak.

A csempészek fejenként akár 20 ezer eurót is (több mint 6 millió forintnak megfelelő összeget) behajtottak megrendelőiktől – a felét még hazájukban, a másik felét pedig megérkezésük után. Ha a második részletet az illegális bevándorlók nem tudták kifizetni, úti okmányaikat visszatartották, és sok esetben életveszélyesen megfenyegették családtagjaikat.

A letartóztatottak ellen bűnszövetkezethez való tartozás, valamint irathamisítás és külföldi állampolgárokkal szemben elkövetett bűncselekmények címén emelnek vádat – közölte a spanyol belügyminisztérium. A bűnözők más országokban működő embercsempészbandákkal is együttműködtek.

A nyomozás az után indult meg ellenük, hogy spanyolországi repülőtereken több olyan embert is letartóztattak, aki többek között Dél-Koreából, Japánból, Malajziából és Portugáliából származó hamis útlevéllel érkezett az országba.