Kolumbiában háromezer kismamát fertőzött meg a zika

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-


Kolumbiában már 3177 várandós nőt fertőzött meg a zikavírus. Juan Manuel Santos államfő szerint az országban több mint 25 600 embert fertőzött meg a kór, a négyötödüknél nem jelentkeztek tünetek. A legtöbb esetet a Venezuelával határos Norte de Santander tartományban regisztráltak. Erről az MTI számolt be.

A betegek közül eddig három embert halt meg a bénulással járó Guillain-Barré-szindrómában, amely feltehetően a zikavírus okozta betegség szövődményeként jelentkezik.

Az államfő szerint az elkövetkező időszakban akár 600 ezerre is nőhet a megbetegedések száma, és arra számítanak, hogy mintegy ezer esetben Guillain-Barré-szindróma lép fel szövődményként.

Brazíliában a zikavírus rohamos terjedésével felmerült a gyanú, hogy a kórokozó okozza a kisfejűséget (mikrokefáliát) a csecsemőknél. Emiatt az Egészségügyi Világszervezet február elsején globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a kór terjedése miatt az amerikai kontinensen. A WHO becslése szerint itt az idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma.