Költségvetési csalás miatt nyomoznak több törpepártnál is

-

A tavalyi országgyűlési választáson indult, a százmilliós kampánypénzekre pályázó több törpepárt esetében is folynak költségvetési csalás miatt vizsgálatok, az Új Magyarország Párt és a Keresztény Magyarok Szövetsége esetében pedig már gyanúsított is van– írja a Nol.hu.


Korábban a Magyar Nemzet arról írt, hogy a rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a Seres Mária Szövetségesei (SMS) 29 korábbi képviselőjelöltjét, mert a párt jelöltjei nem számolták el a kampánypénzeket. Most a Nol.hu úgy értesült, hogy a fővárosban és több megyében is folynak még a pártokat érintő, költségvetési csalás gyanúja miatt indított vizsgálatok, két esetben viszont már gyanúsított is van.


A zalaegerszegi székhelyű Új Magyarország Párt (ÚMP) – amelyről már a választások előtt többen azt állították, hogy azt Zuschlag János tanácsokkal segítette – ügyeivel kapcsolatosan a NAV nyomoz költségvetési csalás vétsége miatt. Az ügyben már kihallgattak gyanúsítottat, a párt alapítóját, vezetőjét, Táncsics Pétert. Táncsics ezt maga erősítette meg a lapnak. A párt alapítója azt is közölte, hogy a megigényelt kampánypénz minden forintjáról elszámoltak, csak apró hiányosságokról van szó. Például, hogy a párt útvonal-nyilvántartással kapcsolatos bizonylatai a számviteli törvényben foglaltak ellenére nem tartalmaznak valamennyi kötelező tartalmi elemet (utazás célja, felkeresett üzleti partnerek neve, stb).


A Keresztény Magyarok Szövetsége egyik „toborzóját" is meggyanúsították szintén költségvetési csalás kapcsán. A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség azt közölte, hogy a gyanúsított, L. I. egymilliós kampányköltést próbált fiktív számlákkal igazolni.


A Nol.hu azt írja, hogy költségvetési csalás gyanúja miatt ugyancsak nyomozásban érintett az Együtt 2014 Párt, a Zöldek Pártja és az Új Dimenzió Párt is. Ezekben az ügyekben azonban egyelőre nincs gyanúsított.


A tavaly országgyűlési választáson az országos listát állító 18 szervezetnek – köztük a parlamenti pártoknak – összesen mintegy hatmilliárd forintot utalt át az államkincstár kampánytámogatásként. Ezenfelül az 1500 képviselőjelöltnek fejenként egymilliós támogatás járt. Az egyéni jelöltek számától függően 149, 298, 447, illetve 596 millió forint kampánytámogatás járt a listát állító pártoknak.


A választásokon több, addig ismeretlen, frissen alapított, jelentéktelennek mondható párt is indult, amelyekről korábban a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Atlatszo.hu. is azt írta, hogy az ezekhez jutott állami támogatások 90 százalékáról egyelőre nem tudni, hogy mire költötték.