Költségvetési csalás gyanújával nyomoz az ügyészség a Ligánál

-

A Liga Szakszervezetek TÁMOP által finanszírozott projektjeinek működésével kapcsolatban, költségvetési csalás gyanúja miatt rendelt el nyomozást az ügyészség.


Az eljárással az adóhivatal Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatóságát bízták meg - vette észre a Magyar Hírlap azt az ügyészség által írt levelet, amelyet a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás tett közzé korábban.


A lap felidézi: miután a szakszervezet májusi küldöttgyűlésén nem választották újra elnökké a Liga-vezér Gaskó Istvánt, az átmenetileg elnöki jogköröket gyakorló Bárány Balázs Péter érdekvédelmi alelnök a birtokába került dokumentumokkal az ügyészséghez fordult, és kérte a VDSZSZ Szolidaritásnak más szervezetekkel, így a Liga-konföderációval való „szövevényes kapcsolatainak" kivizsgálását.

A Fővárosi Főügyészség részben elutasította a vizsgálati kérelmet, mivel az ügyészi ellenőrzés hatálya nem terjed ki a szakszervezetekre. Később kiderült, hogy a feljelentést áttették a BRFK-hoz, mert különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja merült fel.

Gaskó István korábban azt mondta, ez csak „időleges bajkeverés", a feljelentés komolytalan, és hamarosan a vádlók kerülnek majd a vádlottak padjára.


A cikkből nem derül ki, hogy pontosan milyen ügyről van szó, csak egy félmondat utal arra, hogy a VDSZSZ által a Ligának adott kölcsönök váltak kérdésessé.