Költözik az Olasz Nagydíj?

-

Monza helyett Imolában rendezhetik jövőre a Forma–1-es Olasz Nagydíjat.


A Forma–1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone szombaton azt mondta: az olasz szövetség (ACI) kezében van a döntés, amelyet ő mindenképpen elfogad majd.

„Ha ők nem boldogok Monzában, és Imolába akarnak költözni, én örömmel támogatom Imolát” – nyilatkozta Ecclestone az Európa-nagydíj új helyszínén, az azeri fővárosban, Bakuban.

A San Marinóban található Imolában 27 alkalommal rendeztek Forma–1-es futamot – legutóbb 2006-ban –, 1994-ben ezen a pályán hunyt el a háromszoros világbajnok brazil Ayrton Senna. A világsorozat történetében Monzában rendezték a legtöbb versenyt, ez a színhely – az 1980-as újjáépítés kivételével – 1950 óta minden évadban otthont adott egy-egy futamnak.


Imolában vesztette életét a háromszoros világbajnok Ayrton Senna 1994-ben


Az imolai versenypálya vezetője, Uberto Selvatico Estense a La Repubblica című olasz lapnak azt mondta, hogy Ecclestone négy éven át tárgyalt a monzaiakkal, végül elveszítette a türelmét.

„Felhívott minket, és azonos kereskedelmi feltételeket kínált. Ezeket mi elfogadtuk, és aláírtuk a 2017-re vonatkozó szerződést” – fogalmazott.

Az egyezség ellenére csak akkor rendezik Imolában a futamot, ha az ACI továbbra sem tud megállapodni Monzával.

Ecclestone szombaton arról is beszélt, hogy az országot sújtó válság miatt erősen kétséges a Brazil Nagydíj jövője. Hozzátette: a dél-amerikai futamot Argentínában rendezhetik meg.