Kollégiumot nyitnak a fiatal menekülteknek Bécsben

Fotó: MTI/EPA/APA / Herbert Pfarrhofer

-

Kollégiumot nyitnak a menekült fiataloknak Bécsben, januártól ezer fiatal vehet részt a kurzusokon, amelyek többek között az oktatási rendszerbe való beilleszkedésüket segítik majd.


Az angol és német nyelvi, valamint számítástechnikai kiscsoportos tanfolyamokat 15 és 21 év közötti fiatalok látogathatják, a képzésekre minden hónapban lehet jelentkezni. A kezdeményezés hatmillió euróból valósítható meg, ebből hárommillió eurót az Európai Szociális Alap áll. A képzési központ pontos helyéről még tárgyalnak.


A belügyminisztérium adatai alapján az utóbbi tíz napban százezren utaztak át Ausztrián, azonban csak ötezren kértek menekültkérelmet. A tárca közlése szerint a hétvégén 21 ezren érkeztek Ausztriába, közülük a legtöbben továbbutaztak Németországba. A bécsi rendőrség közlése szerint az elmúlt hétvégén 325 menekültkérelmet adtak be az osztrák fővárosban. Hétfőn délután 250 ember volt a bécsi Westbahnhofon, 400 a Hauptbahnhofon.


Hétfőn összesen 14 ezer befogadóhely állt az újonnan érkezők rendelkezésére. A vöröskereszt illetékese szerint a vasárnap éjszakát 8700 menekült töltötte szükségszálláson, 2400-an pedig a gyűjtőpontokon aludtak.

Szombaton 11 ezren érkeztek, 10 500-an Magyarország felől, ötszáz pedig a szlovén-osztrák határról, akik Stájerország tartománynál lépték át a határt. Vasárnap tízezer menekült lépte át a határt Nickelsdorfnál (Miklóshalma).