Kölcsey szexi, és szereti a forralt bort

-

Újabb darabbal bővült a képregényesített versek gyűjteménye a tüdőgyulladás elleni küzdelem jegyében.


Nem könnyű képregényt rajzolni a Himnuszból – az Életben maradnának projekt utolsó darabja nem is lett annyira ütős, mint a korábban közre adott A walesi bárdok. A Nyugdíjasok Országos Szövetsége a DeepInsight ügynökséggel karöltve képregényesített néhány klasszikus magyar verset, hogy a tüdőgyulladás gyógyíthatóságára hívják fel a figyelmet.


Talán nem véletlen, hogy a legjobb versekből lettek a legjobb adaptációk: Arany János balladája mint mű is kiemelkedő, s a képregénykészítő ehhez méltóan ontotta a vizuális poénokat, önálló életre keltve a verset. Csokonai Vitéz Mihály A Reményhez című verse pedig egyszerűen csodálatos rajzokat kapott. Ady Harc a nagyúrral című versének átirata egyszerre idézi a Mátrix harci jeleneteit és Tarantino véres képkockáit.


Borozgatnék Ferenccel...


Ehhez képest a Himnusz sokkal nehezebb feladat volt, hiszen egyrészt talán az egyetlen vers az Anyám tyúkja mellett, amelyet minden magyar ismer, másrészt a hozzá kapcsolódó pátosz és nimbusz ellenére mint vers messze nem tökéletes. A rajzoló, Farkas Lajos és Korgnai Dávid illusztrátor mindenesetre a vers keretes szerkezetére rímelve maga is gyártott egy keretet, amint Kölcsey a havas csekei tájba meredve kezd az írásba – meg egy kancsó forralt bor elfogyasztásába. Záróképként pedig a vers végén felkel a nap Csekén, Kölcsey meg olyan hetykén áll az ablakban, mint egy vérbeli szívtipró.

Aligha van olyan általános iskolás, aki a vers tanulása közben értené, hogy ki a magzat, és milyen hamvvedre lesz a magzatnak a magzat miatt. Ha valaki kíváncsi, hogyan oldotta meg a magyar irodalomtörténet egyik legnehezebben értelmezhető versszakát a képregény, az mindenképp nézze meg az eletbenmaradnanak.hu oldalt.