Kokainoztak, doppingoltak, megúszták

Fotó: TDWsport Sarl / DE WAELE Tim

-

Egy éven belüli második versenyzőjének lett pozitív a doppingtesztje, mégsem tiltja el a nemzetközi szövetség (UCI) az orosz Katyusa kerékpárcsapatot.


A 39 éves olasz Luca Paolini (felső képünkön a tükörben) szervezetében kokain nyomaira bukkantak a tavalyi francia körverseny, a Tour de France során. A 33 éves orosz Eduard Vorganov egy versenyen kívüli doppingtesztje pedig meldonium jelenlétét mutatta ki január közepén. A regenerálódást és a stressz megelőzését segítő szer az idei év elején került fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára.


Vorganov is megbukott a doppingteszten


Mivel a két eset egy éven belül történt, a szabályok értelmében büntetést várt volna a csapatra, az UCI fegyelmi bizottsága viszont úgy foglalt állást, hogy Paolini "nem a teljesítményfokozás szándékával, hanem kikapcsolódásként" használta a kábítószert. Ezért megállapította, hogy "a klub felfüggesztésének feltételei nem teljesültek". Hozzátették: a doppingkódexükben rögzített büntetési tétel alkalmazása ebben az esetben aránytalan lenne.