Kocsis Zoltánt búcsúztatják

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

-

Hosszan kígyózó sorban búcsúztak a pályatársak, tisztelők a világhírű zongoristától, karmestertől, zeneszerzőtől.


Hosszan kígyózó sor alakult ki szombat délelőtt a Zeneakadémia előtt, az épületben Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas és Liszt-díjas karmestertől és zongoraművésztől a tisztelők és pályatársak egy-egy szál fehér virággal búcsúztak.

Az emlékezés virágait mások mellett Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester; Kun Vu Paik zongoraművész; Érdi Tamás zongoraművész; Báll Dávid zongoraművész; Lakatos György hegedűművész; Dubóczky Gergely karmester; Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója; valamint a Nemzeti Filharmonikusok tagjai helyezték el a ravatalnál.
A gyászolók szombat reggel 8-tól 12 óráig tiszteleghettek a november 6-án, életének 65. évében elhunyt művész előtt a Zeneakadémia aulájában.
Reggel óta folyamatosan érkeztek Kocsis Zoltán tisztelői, majd 11 óra után az épület egyik sarkától a másik sarokig tartó kanyargó sorban várakoztak, hogy egy szál virágot helyezhessenek el az alkotó ravatala előtt.
Kocsis Zoltánt 13 órától az aulában zárt körben búcsúztatják. A meghívottak előtt beszédet mond Áder János köztársasági elnök, Kurtág György zeneszerző, Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, Mocsári Károly zongoraművész, Perényi Miklós csellóművész, valamint Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója. A beszédeket az épület előtt elhelyezett kivetítőn lehet követni.