Kocsis Máté szerint sportszerű lenne, ha Németh András most lemondana

Fotó: MTI / Kovács Anikó

-

Azok után, hogy a magyar női kézilabda-válogatott hétfőn kikapott a lengyelektől, és nem jutott be a negyeddöntőbe a dániai világbajnokságon, minimálisra csökkentek az esélyei, hogy kijusson a márciusi olimpiai kvalifikációs tornára és ezzel együtt a riói ötkarikás játékokra. Kocsis Máté, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke sportszerűnek tartaná, ha Németh András szövetségi kapitány lemondana.


A vb 11. helyén végzett együttes sorsa már nincs a saját kezében: kizárólag akkor vehet részt a tavaszi selejtezőben, ha Norvégia megnyeri a vb-t, Montenegró és Franciaország pedig bejut a legjobb hét közé. Ezen feltételek egyidejű teljesülése nem lehetetlen, hiszen a norvégok olimpiai és Európa-bajnokok, a másik két gárda pedig szintén az elithez tartozik.


Nem csak Tomori Zsuzsának fájt nagyon a hétfő esti vereség


A 2014 februárjában kinevezett kapitány megbízatása elvileg a riói olimpia végéig szól, de ha a csapat nem jut ki a játékokra, akkor a kvalifikációs folyamat végén újratárgyalhatják a szerződést. A mostani vb előtt az volt az MKSZ elvárása, hogy a csapat vagy egyenes ágon jusson ki az olimpiára, vagy harcolja ki a selejtezőn való részvétel jogát.
Erre már csak nagyon kevés esély van, ugyanakkor Kocsis Máté, a szövetség elnöke a Nemzeti Sportnak adott nyilatkozatában szóba hozta a kapitány jövőjét:

„Németh András sportszerű ember, egy szövetségi kapitánynak ilyen helyzetben pedig csak egy sportszerű lehetősége van, az, ha lemond” – fogalmazott.
A kapitány ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy szerződése addig él, amíg van esély a kijutásra.