Kocsis Máté lett a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke

Fotó: VS.hu / Földi Bence

-

A Fidesz józsefvárosi polgármestere négy éven keresztül vezetheti a Magyar Kézilabda Szövetséget (MKSZ). 34 évesen lett egy komplett sportág vezetője, pénzt ezért nem kap. Az elnökségbe bekerült az MTVA vezérigazgatója, Szabó László Zsolt is. Mocsai Lajost az MKSZ tiszteletbeli elnökének választották.


A Vas megyei szövetség vezetője, volt válogatott kézilabdázónőnek, Farkas Ágnesnek esélye sem volt megszorongatni Kocsis Mátét, a VIII. kerület fideszes polgármesterét az MKSZ tisztújító küldöttgyűlésén, amelyet 2015. április 17-én, pénteken a Magyar Sport Házában tartottak. Kocsis Máténak nem lesz könnyű dolga, erről bővebben itt írtunk.


A küldöttgyűlés negyedik napirendi pontjaként zajlott a tisztújítás, minden poszton nyílt szavazással. Kocsis Máté előzetesen 53 ajánlást kapott, Farkas Ágnes egyet, utóbbi végül fel sem kerülhetett a jelöltlistára, mert a jelenlévők közül csak huszonhárman támogatták ezt. Kocsis Mátét két tartózkodás mellett választották meg, így április 18-tól ő a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke.


Kocsis és a demokratikus felfogás

Kocsis Máté beszédében elmondta: hat választáson vett részt, szerinte úgy van verseny, hogy ha több jelölt van – „az én demokratikus felfogásomban ez így néz ki”. Megköszönte Farkas Ágnesnek, hogy elindult, „a közhiedelemmel ellentétben én nagyra becsülöm Ágnest”, szerinte Farkas jó koncepcióval rendelkezett és ugyan a pályán nem mert volna ellene kiállni, javaslatait döntéseik során figyelembe veszik.


A józsefvárosi polgármester elismerte, szép munkát végzett az előző elnökség, „de van még mit csinálni”. Sok területen fejlődésre van szükség Kocsis szerint. „Magam nem kézilabdáztam, a szakmai munkára nagyszerű embereket kértem fel” – mondta Kocsis, aki elárulta: kamaszként vízilabdakapus volt. Arra kérték, hogy kapcsolati hálójával, lobbierejével segítse a kézilabdát – jelentette ki. Ezt követően tiszteletbeli elnöknek terjesztette fel Mocsai Lajost (egyhangúlag meg is választották), majd alelnökeit és elnökségi tagjait is bemutatta. „Nagy dolog az ember életében 34 évesen egy ekkora sportági szövetséget vezetni, ha azt érzem majd, hogy nem bíznak bennem, levonom a következtetéseket” – zárta szavait Kocsis Máté.

A küldöttgyűlés végén elhangzott: az elnök nem részesül díjazásban.


MTVA-vezérigazgató is került az elnökségbe

Kocsis alelnöke lett Pálinger Katalin (egy tartózkodással) és Marosi László (egyhangúlag). Elnökségi tag lett Radulovics Bojana (egyhangúlag), Oláh Sándor (egyhangúlag), Bardóczi Gábor (egy ellenszavazattal), Tállay András (egyhangúlag), Győrfi János (egyhangúlag) és Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója (egy tartózkodással).

Az új elnök előzetes tervei szerint a női válogatottakért és a női utánpótlásért Pálinger Katalin és Radulovics Bojana olimpiai és világbajnoki ezüstérmesek felelnek az elnökségben. A férfi válogatottak és a férfi utánpótlás ügye Marosi László területe. Oláh Sándor az amatőrök ügyének összefogásáért, Bardóczy Gábor a taopénzekért, Győrfi János a sporttudományért és az innovációért, Tállay András a sportegészségügyért és a teljesítménymérésekért felel az új elnökségben.

Vetési nem hagyja cserben a sportágat

A tisztújítás előtt Vetési Iván leköszönő elnök tartott beszédet. Szerinte a show-nak folytatódnia kell. Elnökségi időszaka egyik legnagyobb eredményeként a biztos anyagi háttér megteremtését említette. Vetési szerint pontosan követhetőek az MKSZ pénzügyei. Elnöksége alatt harmincezerről 42 ezerre nőtt az igazolt sportolók száma, 60 százalékuk 14 éven aluli, ez egyértelműen a taónak köszönhető – jelentette ki Vetési Iván. Úgy véli, hogy az elmúlt négy évben büszkeségre adtak okot a magyar kézilabdázók eredményei. Vetési azért nem indult elnöki posztért és elnökségi posztért, de nem akarja cserbenhagyni a sportágat, mindenben segít majd az új vezetésnek. Hozzátette: reménykedik abban, hogy a Veszprém és a Szeged is bejut a férfi kézilabda Bajnokok Ligája Final Fourba.


Arról a küldöttgyűlésen nem esett szó, hogy úgy rendeznek női BL Final Fourt Budapesten, hogy a Győr kiesése miatt magyar csapat nem vesz részt rajta.


Hiányos volt a 2014. évi beszámoló

A Himnusszal kezdődött küldöttgyűlésen 139 küldöttből 132 volt jelen. Négy napirendi pont volt, először 2014. évi beszámolókat fogadtak el, majd a 2015. évi költségvetést. Módosították az MKSZ Alapszabályát is, végül a tisztújítás is lezajlott.


2014-ben 3,514 milliárd forintos bevétellel zárt az MKSZ, ilyen magas még sosem volt – ez három kiemelt világesemény révén jött össze, először női kézilabda Bajnokok Ligája Final Fourt, majd csörgőlabda-Eb-t és női kézilabda-Eb-t rendezett a szövetség. A taorendszer is kiválóan működött a szövetség szerint, több mint 9 milliárd forinttal gazdagodott a sportág 2014-ben. Ennek oka az MKSZ szerint az, hogy átszervezték a taorendszert a szövetségnél és felgyorsították a döntéshozatali folyamatokat.

Rácz Marianne a szakmai beszámolóval kapcsolatban szólalt fel, azt mondta, hogy a Nemzetközi Bizottság elnökeként van feltüntetve a beszámolóban. A bizottságról azt írják, hogy nem végzett érdemi munkát. Rácz nem kapott beszámolással kapcsolatos felkérést, természetesen hasznos munkát végeztek. Növeltük az MKSZ európai és nemzetközi kézilabdában meglévő reputációját – mondta Rácz Marianne. Komoly lobbitevékenységet folytattak, és több bizottságba került magyar szakember az Európai Kézilabda Szövetségen (EHF) belül annak tisztújításán. Hozzátette: a női BL Final Four Budapestre hozatalában a bizottságának is nagy szerepe volt, ahogy abban is, hogy a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) is Budapesten tartja kongresszusát. Felszólalását beemelték a beszámolóba.

Figura Sándor Vas megyei küldött, Farkas Ágnes támogatója is felszólalt, elmondása szerint önkritikát is kell gyakorolni a sportágban. A beszámolót is kritizálta, az egyes megyében meglévő feszültségeket emelte ki. Ha egyhangúlag lesz elfogadva a beszámoló, akkor nem indokolt az elnökség visszahívása, azaz a jelenlegi elnökséget érintetlenül kellene hagyni a Vas megyei küldött szerint. Erre az MKSZ úgy reagált, hogy teljes tisztújítást írt ki az elnökség, a mandátumok lejártak.


Buszt venne a szövetség

A költségvetés bemutatásával és elfogadásával folytatódott a küldöttgyűlés. Az MKSZ szerint egyeztetni kezdtek a többi látványsportággal a többi közt a taóról, de más sportszakmai kérdésekben is tárgyalnak. A lényeg: kölcsönösen kell gondolni egymásra a létesítmények kialakításakor, hogy egy kézipályához kosárlabdapalánk és röplabdaháló is társuljon. A szövetség számára fontos, hogy határon túli magyar kluboknak is lehetőséget biztosítsanak a magyar bajnoki rendszerben való részvételre, de amíg ez nem valósul meg, anyagi támogatást nyújtanak ezen csapatoknak. Az MKSZ egy 45 férőhelyes buszt akar vásárolni a válogatottaknak. A költségvetést egyhangúlag fogadta el a küldöttgyűlés.


Az Alapszabályt is módosították két pontban: díjakat alapítottak, és a Parasport Albizottságból Parasport Bizottságot csináltak. A küldöttgyűlés ezt követően a tisztújítással folytatódott, erről már esett szó. Végezetül a Felügyelőbizottság új tagjait is megválasztották, majd díjátadóval zárult a küldöttgyűlés.


Lájkolj minket a Facebookon!