Kocsis Máté háromszoros pénzt kérne az agglomerációtól a BKV-hoz

-

A BKV finanszírozásában a jelenleginél több mint háromszor nagyobb szerepvállalásra kötelezné az agglomerációs településeket a VIII. kerül polgármestere. Kocsis a főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnokaként, a fővárosi közgyűlésben beszélt erről.


A közgyűlésben a fővárosi tömegközlekedési cég adósságállományáról, és a dugódíjról alakult ki vita.


A kormány eddig már összesen 250 milliárd forintnyi korábbi adósságot átvállalt a fővárostól, emlékeztetett Tarlós István, aki azt mondta, hogy az elmúlt évtizedekben mintegy 300 ezren költöztek ki az agglomerációba. A főpolgármester szerint ők jellemzően nem szegények, sőt sokan közülük két autóval járnak be a városba, és részben ez okoz közlekedési torlódásokat a városban.

Kocsis Máté szerint az agglomerációs települések budapesti tömegközlekedésben vállalt anyagi hozzájárulása jelenleg elmarad a kívánatostól. Szerinte ugyanis a BKV költségeinek tíz százaléka, vagyis évente 14-15 milliárd forint keletkezik a város határain kívül, az agglomerációból érkező bevétel pedig mindössze 4 milliárd forint.
Ezért, mondta, az agglomerációs települések vezetőinek és országgyűlési képviselőinek el kell gondolkozniuk, miként tudják előteremteni a hiányzó összeget.

Csárdi Antal, az LMP képviselője a főpolgármester állításával szemben úgy vélte, az agglomerációba elsősorban azok költöztek, akik nem tudtak együtt élni a növekvő budapesti légszennyezettséggel, ezért szerinte a dugódíjnak elsősorban ezen kellene változtatnia. Az ellenzéki képviselő azt kérdezte, hogy a dugódíjról szóló javaslat mikor kerülhet a közgyűlés elé.

Tarlós István válaszában azt mondta, jelenleg törvény tiltja a dugódíj bevezetését, így arról csak a jogszabály megszűnése után tárgyalhat a közgyűlés.