Kocsis Máté feljelentette a hídfoglalókat

Fotó: VS.hu / Hirling Bálint

-

Egy 2009-es legfelsőbb bírósági ítéletre hivatkozva jelentette fel a Lánchidat lezáró tüntetőket Kocsis Máté. Az ítélet egy korábbi hídlezárás miatt kimondta: aki autókkal lezárja egy híd valamennyi sávját, felelősségre vonható.


Feljelentést tett a Lánchíd lezárása miatt Kocsis Máté, a főváros önkormányzati és rendészeti tanácsnoka - értesült a VS.hu.

Úgy tudjuk, március 30-án, a budapesti rendőr-főkapitánynak címzett levelében Kocsis Máté, aki egyben a VIII. kerület polgármestere is, “csoportosan elkövetett közérdekű üzem működésének megzavarása” miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen. A rendőrséghez a levél szerdán érkezett meg.

A Demokratikus Magyarországért Civil Társaság nevű csoport tizenhárom autóval március 18-án közel egy órára lezárta a Lánchidat. A demonstrációt nem jelentették be előre. A tüntetők azt közölték: az alkotmányos rend visszaállításáért, az Alkotmánybíróság függetlenségéért tüntettek. A csoport egy héttel később a Szabadság hidat is elfoglalta.

Információink szerint Kocsis a feljelentésében a korábbi Legfelsőbb Bíróság, jelenleg Kúria egyik 2009-es döntésére hivatkozik. Az ítélet szerint a „közérdekű üzem működésének megzavarását” valósítja meg, aki autókkal lezárja egy híd összes sávját, ezzel megakadályozza az autóbuszok közlekedését.

Az idézett ítélet azt is kimondta, hogy a közérdekű üzem megzavarása miatti büntetőjogi felelősségre vonás alól az sem ad felmentést, hogy a gyülekezés alkotmányos jog. A rendészeti tanácsnok ezek alapján arra kéni a rendőrséget, hogy rendelje el a nyomozást, és vonják felelősségre az elkövetőket.

Kocsis Máté már a Lánchíd lezárást követő napon bejelentette, feljelentést fog tenni. Közleményében azt írta: Budapest vezetése felháborítónak tartja, hogy "néhány magamutogató baloldali provokátor politikai haszonlesésből" több tízezer fővárosi polgárnak okozott kárt és bosszúságot.