Kockázatosnak találták, kikerül a patikákból a megfázás elleni spray

Fotó: Getty Images/iStockphoto / conradcress

-

Április 21. után megszűnik a Bioparox, recept nélkül kapható spray gyógyszertári forgalmazása, közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A gyógyszer súlyos allergiás reakciót válthat ki, előnyeit azonban csak korlátozott bizonyítékok támasztják alá, állapították meg


Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Farmakovigilancia Kockázatértékelő Bizottsága (PRAC) értékelése és határozata szerint a gyógyszer alkalmazásával járó kockázatok meghaladják annak előnyeit.

Ritkán, de súlyos túlérzékenységi esetek, többek között allergiás reakciók és életveszélyes anafilaxiás reakciók fordulnak elő, ezért a Bioparox engedélyét a hatóság visszavonta.

A spray hatóanyaga a felső légutak egyes fertőzéses és gyulladásos megbetegedéseinek helyi kezelésére szolgáló, gyulladásgátló hatással rendelkező, helyileg alkalmazható antibiotikum.

Az OGYÉI-hez 1997 óta három mellékhatás-bejelentés érkezett a Bioparoxszal kapcsolatban.

A Bioparox spray-t forgalmazó Servier magyarországi leányvállalata arról tájékoztatta az az OGYÉI-t, hogy saját felelős döntése nyomán a patikáktól és a nagykereskedőktől is visszagyűjtik a készleteket. Mindez a fogyasztókat közvetlenül nem érinti.

A hatóság azt javasolja, hogy aki eddig használta, az a további alkalmazás előtt kérje gyógyszerésze vagy háziorvosa tanácsát. A feleslegessé vált gyógyszert pedig nem szabad kidobni, hanem vissza kell vinni a patikákba.

Orvoshoz kell fordulni, ha valaki az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:

  • légzési nehézséggel vagy szédüléssel járó súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk),
  • asztma,
  • hörgőgörcs (nehézlégzés vagy zihálás),
  • légszomj,
  • a hangrés körüli izmok görcse által kiváltott rekedtség,
  • duzzanat a torokban,
  • bőr- és nyálkahártya-irritáció, mint pl. kiütés, viszketés, csalánkiütés, az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok hirtelen duzzanata, ami légzési nehézséget eredményezhet.