Kockázatos elsötétíteni a trafikokat – mondják a dohányboltosok

Fotó: MTI/Mészáros János

-

HÁTTÉR

A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete szerint újra kell gondolni a dohányboltok elsötétítését, mert a rugalmatlan szabály rendkívül magas biztonsági kockázatokat rejt - a trafikosok érdekvédelmi egyesülete ezt azután közölte az MTI-vel, hogy szerdán Kaposvár egyik belvárosi dohányboltjában megölték az eladót.


A Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete megrendülten értesült az eseményről, és úgy véli, hogy a haláleset ismét ráirányítja a figyelmet arra, hogy újra kell gondolni a trafikok elsötétítésének kérdését. „A nemzeti dohányboltok tipikusan egyszemélyes üzletek, a bennük lévő árukészlet miatt pedig az átlagos kiskereskedelmi üzleteknél gyakrabban válnak erőszakos és/vagy vagyon elleni bűncselekmények célpontjává. Ezt a tendenciát csak erősíti, hogy a legtöbb ilyen helyiség teljesen el van sötétítve, kívülről nem látható, hogy mi történik odabenn" - mondta el a közlemény szerint Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesületének elnöke.

A közleményben az egyesület kifejti, hogy a törvény nem kifejezetten a boltok elsötétítését kéri, hanem azt, hogy a dohánytermékek, illetve a vásárlás folyamata 18 éven aluliak számára ne legyen látható. Ez sok bolt esetben a polcok, áruk átrendezésével teljesíthető feltétel, ám a legtöbb trafik kis alapterületű, ezért csak az elsötétítéssel érhetik el azt, hogy kívülről ne legyenek láthatók a kínált dohánytermékek.

Lengyel Antal szerint az immár csaknem két éves tapasztalatok alapján ezt a szigorú rendelkezést mindenképpen felül kell vizsgálni. „Azt szeretnénk, hogy minden dohányboltban dolgozó kolléga biztonságosan végezhesse a munkáját, és a mostanihoz hasonló eset a jövőben ne fordulhasson elő" - emelte ki az elnök.

Valamivel korábban maga Lázár János tett ígéretet arra, hogy ha a rendőrségi nyomozás ok-okozati összefüggést talál abban, hogy a kaposvári dohánybolt eladóját azért támadták meg, mert nem lehetett belátni a boltba, akkor ő maga fogja kezdeményezni: módosítsanak a szabályozáson, amely előírja, hogy a dohányboltokba ne lehessen belátni.

Az ügyben Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere is megszólalt: javasolta a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy módosítsák a lesötétítéssel kapcsolatos törvényt, amely szerint a nemzeti dohányboltokban lévő dohánytermékek nem lehetnek láthatóak az üzleten kívülről.


Szerda este több késszúrással megöltek egy 20 éves trafikbolti eladónőt. A vélhető tettest csütörtökön kapta el a rendőrség, a Kapospont portál szerint a trafikbolti eladó gyilkosát kora délután a Kaposi Mór Oktató Kórház urológiai osztályáról vitték el a rendőrök. A gyilkosság gyanúsítottjának kihallgatása folyamatban van.