Kóbor kutyák öltek Romániában, felfüggesztett börtön lett a büntetés

Forrás: Europress/AFP/Daniel Mihailescu

-

Romániában most hozott első fokú, nem jogerős ítéletet a bíróság abban a két évvel ezelőtti ügyben, amelyben kóbor kutyák marcangoltak halálra egy négyéves gyereket.


Három év felfüggesztett börtönt kapott az a román telektulajdonos, akinek a területén kóbor kutyák öltek meg egy négy éves kisfiút két évvel ezelőtt.

A 4 éves Ionut Anghel Bukarest egyik parkjában játszott, amikor testvérével egy elhagyott telekre tévedt, elbitangolt kutyák támadták meg őket, bátyjának sikerült elmenekülnie, de a 4 éves kisfiút halálra marcangolták a gazdátlan ebek. Az orvosok szerint a négy éves gyerek holttestén több száz kutyaharapást azonosítottak, testén csak a talpa maradt sértetlen.

A bukaresti bíróság első fokú ítélete szerint a telek tulajdonosát három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a gyermek családjának pedig 2,4 millió euró kártérítést kell fizetnie. A telektulajdonost gondatlanságból elkövetett emberölés vádja miatt ítélték el.

A történtek után több tízezer kóbor kutyát gyűjtöttek be Bukarest utcáiról és elaltatták őket. A bukaresti főpolgármesteri hivatal állatvédelmi felügyeletének projektvezetője az év elején bejelentette, hogy több mint 26 ezer kóbor kutyát altattak el 2013 októbere óta Bukarestben, 23 ezret örökbe fogadtak, a menhelyeken akkor 1800 befogott gazdátlan eb várta megmentőjét.