Klímaváltozás helyett megteszi az időjárási szélsőség is

Fotó: AFP / PHILIPPE HUGUEN / AFP / PHILIPPE HUGUEN

-

Az amerikai bürokrácia igyekszik az éghajlatváltozást tagadó kormányzat kedvében járni. Nem meglepő: a terület vezetői olyanok lehetnek, akik szerint az éghajlatkutatás áltudomány, ők maguk pedig sosem foglalkoztak tudománnyal.


Az USA mezőgazdasági minisztériumának egyik ügynöksége felszólított munkatársait, mellőzzék az „éghajlatváltozás” kifejezést – írja a The Guardian. A termőföld megóvásáért felelős hivatal, a Natural Resources Conservation Service (NRCS) munkatársai közötti levelezés arra utal, hogy a kormányzat befolyásolná az alkalmazottak szóhasználatát.

Az igazgató Bianca Moebius-Clune egyik levelében felsorolja a kerülendő kifejezéseket, és javaslatot tesz a helyettesítésükre. Az "éghajlatváltozás" helyett például az "időjárási szélsőségeket" javasolja. Az "éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás" helyett pedig azz javasolja, használják az "időjárási szélsőségeknek való ellenállást". Az "üvegházhatású gázok csökkentése" helyett a "a szerves anyagok növelése a talajban, a termőképesség fokozása" szerepel.

A The Guardian birtokába került, február 16-i e-mailben Moebius-Clune azt írta, pusztán a szóhasználattal nem változtatják meg a modellezési gyakorlatukat. Szerinte a gazdasági növekedés, a vidéki üzleti lehetőségek bővülése, az agroturizmus és a "szépülő külső" emlegetését mindenkinek el kell fogadnia.

Egy másik, Donald Trump hivatalba lépése után néhány nappal, január 24-én íródott levélben az NRCS által vezetett projektek helyettes vezetője az éghajlat-változásról azt írta: világos, hogy az előző kormányzat egyik legfőbb célja nem azonos a most hivatalba lépőével. Jimmy Bramblett arra kérte magas beosztású kollégáit, hívják fel stábjuk figyelmét erre a változásra. Szerinte "körültekintően" kell eljárni, ha az üvegházhatású gázokról van szó.

Más levelekből kiderül, hogy a munkatársak bizonytalanok a szóhasználattal kapcsolatban. Egyikük áprilisban azt kérdezte, hogy közzétehetnek-e olyan, nem a mezőgazdasági minisztérium berkeiből származó szöveget, amelyben szerepel az éghajlatváltozás kifejezés. Azt a választ kapta, hogy telefonon kellene megbeszélni az ügyet.

Mint az egy júliusi e-mailből kiderül, néhányan elvetették az új szóhasználatot. "Tartanunk kellene magunkat az eddigi nyelvezethez, meg kell őrizni munkánk tudományos integritását."

A mezőgazdasági minisztérium közleményben azt írta: januárban átmeneti jellegű intézkedésekkel akarták biztosítani, hogy az új politikai vezetésnek legyen alkalma áttekinteni a mezőgazdasággal kapcsolatos feladatokat. Ezt néhányan tévesen úgy értelmezték, hogy a tudományos munkákra is vonatkozik.

Az NRCS azt állítja: nem kaptak utasítást a mezőgazdasági minisztérium vezetésétől, hogy módosítsák az éghajlat-változással kapcsolatos kommunikációt.

Az USA-ban a mezőgazdaság az üvegházhatású gázok egyik legnagyobb kibocsátója, és az összes gáz 15 százalékáért felel. Ám Sam Clovis, akit Trump a mezőgazdasági minisztérium legfőbb tudósának tisztségére szán – és egyébként nem tudós –, a napokban áltudománynak nevezte az éghajlatkutatást.

Trump is többször kétségbe vonta az éghajlat-változással kapcsolatos kutatások hitelességét. Arról is döntött, hogy az USA kilép a párizsi klímaegyezményből. Utasította a környezetvédelmi hivatalt (EPA), módosítsa az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó szabályokat, valamint szorgalmazza, hogy a földeket és vizeket megnyissák a fosszilis energián alapuló tevékenységek előtt.

A Fehér Ház és a belügyminisztérium honlapjáról eltűntek az éghajlatváltozás veszélyeire utaló dokumentumok, az EPA pedig az éghajlattal foglalkozó teljes fejezetet elérhetetlenné tette az internetes felületén, míg átdolgozzák a nyelvezetet.