Klímát javítottak Budaörsön, ezért lett rosszul 20 munkás

-

Fagyálló folyadék és víz keveréke okozhatta azokat a rosszulléteket, amelyeket egy budaörsi telephelyen tapasztaltak kedd kora délután, a szennyeződés nem került be a város ivóvízhálózatába – tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala és a Pest Megyei Kormányhivatal.


Egy budaörsi ipartelepről húsz embert vittek kórházba, mert felmerült a gyanú, hogy „egészségre ártalmas anyagot tartalmazó folyadékot” ittak. Az érintettek panaszmentesek voltak, kivizsgálásra bevitték őket a kórházba. Senkinél nem állapítottak meg mérgezést, így hazaengedték őket. Az Origo azt írta, a dolgozók arra panaszkodtak, hogy túl édes a víz.

Az MTI úgy tudja, hogy az ipartelepen hétfőn karbantartást végeztek a klímaberendezésen, és a rendszerbe nyomott folyadék szivároghatott át az ivóvízhálózatba. Állítólag huszonöt ember ivott a rossz ízű vízből, és húszan panaszkodtak rosszullétre, őket vitték kórházba.


A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi főosztályát kedd délután két óra körül értesítették arról, hogy egy budaörsi cég telephelyéről több ember került kórházba mérgezés gyanúja miatt. A területileg illetékes hivatal munkatársai azonnal elkezdték a helyszíni vizsgálatot a további megbetegedések megelőzése érdekében. A szakemberek megállapították, a karbantartási műveletek alatt a telephely ivóvízhálózata összekapcsolódott egy víz és fagyálló folyadék keverékét tartalmazó tartállyal, és eddig ismeretlen okból a tartályban lévő keverék visszajutott a telephelyi vízhálózatba. Az ott dolgozók rövid időn belül észlelték a hibát és azonnal elzárták a telephelyre a települési hálózatból érkező víz elzárócsapját. A fagyálló keverék biztonsági adatlapja szerint az anyag nem tartozik a veszélyes keverékek közé.

Még vizsgálódnak a telepen, addig nem lehet vezetékes vizet inni, míg ki nem tisztítják a hálózatot.