Klicsko nem, Timosenko lehet elnök

Fotó: Europress/AFP/Leon Neal / Europress/AFP/Leon Neal

-

Az egyik legnépszerűbb ukrán ellenzéki politikus, egyben exökölvívó és az Ütés párt vezetője, Vitalij Klicsko visszalépett az elnökjelöltségtől. Maga helyett Petro Porosenko független képviselőt, volt gazdasági minisztert javasolta pártjának. A Haza párt közben Julija Timosenkót választotta elnökjelöltnek.


Timosenko csütörtökön jelentette be, hogy indul a május 25-i elnökválasztáson. A Régiók Pártja közben kizárta bukott politikusait: a volt elnököt, Viktor Janukovicsot, Mikola Azarov volt miniszterelnököt, a párt korábbi vezetőjét, valamint a Janukovics-családhoz közel álló két volt kormánytagot, Szerhij Arbuzov volt első miniszterelnök-helyettest és Olekszandr Klimenkót, az azóta megszüntetett jövedéki és adóügyi tárca egykori vezetőjét és még további két pártagot.

Klicsko az Ütés (Udar) szombati kijevi kongresszusán jelentette be visszalépését. A párt támogatta Porosenko jelölését . „A jövőbeli államfőnek a lehető legnagyobb támogatottsággal és legitimitással kell rendelkeznie. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha nem osztjuk meg a választók szavazatait a demokratikus erők különböző jelöltjei között” – magyarázta Klicsko.

Mindeközben

Krímben a rendőrök mind orosz állampolgárok, az amerikai hírszerzés pedig kelet-ukrajnai támadástól tart. Viktor Janukovics pénteken azt mondta, Ukrajna valamennyi régiójában népszavazást kell tartani az adott terület státusáról.