Klein Dávid már az Annapurna 2-es táborában éjszakázott

-

A 8091 méteres csúcs megmászására készülő magyar sportoló jól halad az akklimatizációval, és nem felejtette el leróni kegyeletét a hegyen 2012-ben elhunyt mászótársa emléke előtt sem.


Klein Dávid márciusban indult el, hogy a Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében első magyar mászóként – palackos oxigén használata nélkül – érje el a világ tizedik legmagasabb csúcsát. A magyar mászó már a hónap közepén elérte a 4190 méteren található alaptábort, április első napjaiban pedig már a 2-es táborba is felvitte sátrát, és egy éjszakát el is töltött az 5620 méteres magasságban, újabb fontos lépést téve előre a hosszas akklimatizáció során.


Kellemesnek tűnő kilátás az alaptáborból


Az elmúlt napokban arra is volt alkalma, hogy egy kicsit elmélyüljön és mentálisan is rákészüljön a csúcstámadásra, amelyre április végén, május elején kerülhet sor. A Kollár Lajostól kapott fotók tanúsága szerint Klein megkereste azt a sziklát, amelyre 2012-ben a Magyar Annapurna Expedíció tagjai vésték Horváth Tibor, az ott elhunyt magyar hegymászó nevét, és lerótta kegyeletét az alpinista előtt. Horváth Tibor 2012-ben ereszkedés közben vesztette életét az Annapurnán.


Klein Dávid a Horváth Tibor nevével ellátott emlékkő előtt az Annapurnán


A 6800 méteres táborból lejövet egy rádiós helyzetjelentés után Tibor többet már nem jelentkezett. A 2-es és a 3-as tábor között, a veszélyes Crosshair kuloárban egy jéglavina sodorta el. Dávid elmondta, hogy azt a khata (áldó) kendőt hagyta ott Tibornak az emléksziklánál, amit a pudzsa szertartás során kapott, melyen rögtön az alaptáborba érkezését követően vett részt.


Az emlékkő és az Annapurna csúcsa


Az Annapurnát a világ legveszélyesebb hegyei között tartják számon, azonban Klein Dávid felkészült és megfontolt hegymászóként vág neki a 8091 méteres csúcsnak. Indulása előtt Dávid elmondta: „Nagyon sokat mozgok éjszaka a napfelkelte előtti órákban, mert ilyenkor jobban tart a hó és kisebb a lavinák kialakulásának veszélye. Míg a többség a nappali mászás híve, én szeretem az éjszakai mászást és biztonságosabbnak is érzem.”

A világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából eddig kettőn nem járt még magyar hegymászó: az Annapurnán és a K2-n. Így Dávid lehet az első magyar, aki feljut az Annapurna csúcsára.


Jó erőben és jókedvűen


Bár az időjárás folyamatosan változik és ezért nagyban befolyásolja az expedíció egyes állomásait, a tervek szerint a következő lépcső a 3-as tábor lesz, hogy tovább akklimatizálódjon Dávid szervezete az oxigénpalack nélküli csúcstámadásra. Mindez azt jelenti, hogy a 2-es és a 3-as tábor közötti szakaszon a Crosshair kuloárt is érinti Dávid, aki egyébként nagyon jól érzi magát mind mentálisan, mind fizikálisan, és az akklimatizációval is jól halad, így pozitívan tekint a következő hetekre.