Kizárták saját pártjából a szélsőjobbos Le Pent

Fotó: AFP / KENZO TRIBOUILLARD

-

A szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) csütörtökön kizárta a pártból alapítóját, a 87 éves Jean-Marie Le Pent – jelentette be az FN egy közleményben.


Jean-Marie Le Pen 1972-ben alapította a pártot, és csaknem negyven éven át volt az elnöke, mielőtt 2011-ben átadta az irányítást lányának, Marine Le Pennek, aki azóta a Nemzeti Front politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik.

Az apa nem értett egyet az irányváltással, és nyílt háborút indított lánya ellen. Áprilisban – korábbi megnyilatkozásaihoz hasonlóan – ismét a második világháború részletkérdésének nevezte a náci gázkamrákat, amivel kiváltotta lánya haragját. Marine Le Pen emiatt kezdeményezte apja kizárását a pártból.

Fegyelmit is indított Jean-Marie Le Pen ellen, amelynek közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg. A lapban az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét.

A csütörtöki döntést az FN végrehajtó bizottsága hozta a pártalapító jelenlétében tartott ülésén. A hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy az idős politikust májusban már kizárták a pártból, megfosztva őt tiszteletbeli elnöki címétől. Akkor bíróságon támadta meg a döntést, és győztesen került ki az eljárásból. A bíróság ugyanis törvényellenesnek nyilvánította az FN interneten és levélben folyó „kongresszusát”, amelynek célja éppen a tiszteletbeli elnöki poszt megszüntetése volt.

A csütörtöki pártvezetőségi határozat után Jean-Marie Le Pen ügyvédje, Fredéric Joachim egy televízióadásban jelezte: ügyfele ismét bírósághoz akar fordulni.