Kizárták az elnökválasztásból Putyin bírálóját

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Navalnij bojkottra szólította támogatóit.


Nem indulhat Alekszej Navalnij a 2018-as orosz elnökválasztáson, mert a központi választási bizottság elutasította bejegyzését. A választási bizottság szerint a 41 éves politikus nem jelöltetheti magát, mert gazdasági bűncselekmény miatt 2017-ben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, ezért tíz évig nem indulhat jelöltként választásokon. A bizottság 13 tagjából 12-en támogatták a határozatot, egy fő pedig tartózkodott.

Navalnij vasárnap terjesztette be a jelöltségéhez szükséges iratokat a választási bizottsághoz. A Vlagyimir Putyin elnök ellenlábasának számító ellenzéki politikus az alkotmánybíróság előtt is fellebbez a döntés ellen. A politikus felszólította támogatóit, hogy bojkottálják a március 18-i elnökválasztást.

A választási bizottság Szergej Polonszkij bejegyzését is elutasította. A pénzügyi szabálytalanságok miatt idén júliusban elítélt, de az ügy elévülése miatt már nem büntethető üzletember vasárnap nyújtotta be az iratokat. Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke szerint Polonszkij nem tüntette fel feleségének külföldi ingatlanjait, de ez a mulasztás hiánypótlással orvosolható.

Kszenyija Szobcsak tévés műsorvezető a Polgári Kezdeményezés elnökjelöltjeként hétfőn nyújtotta be a bejegyzéséhez szükséges iratokat. Szombaton választották be a Polgári Kezdeményezés vezető szerveibe, és egyben pedig elnökjelöltjének is megtették. A műsorvezető 123 pontos választási programjában ígéretet tett az ország kormányformájának megváltoztatására, és a jelenlegi elnöki rendszer helyett parlamentáris demokráciát javasol erős, autonómiával rendelkező régiókkal. Szobcsak vetne Oroszország külföldi katonai beavatkozásainak Szíriában és Ukrajnában. Szerinte programjával Oroszország visszatérhet Európához.

A központi választási bizottságnál eddig 18 párt jelentette be, hogy jelöltet kíván indítani az elnökválasztáson. Emellett 25 független jelölt is megmérettetné magát. A közvélemény-kutatások szerint messze Vlagyimir Putyin jelenlegi elnök a legesélyesebb. Putyin független jelöltként indul, messze lemaradva mögötte Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszország Liberális Demokrata Pártja elnevezésű jobboldali-nacionalista politikai erő vezetője végezhet a második helyen.