Kizárták a parlamentből a törvényesen megválaszott képviselőket

Fotó: AFP / LEO RAMIREZ / AFP / LEO RAMIREZ

-

A venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlés – a katonák segítségével – megfosztotta hatalmától a legitim törvényhozást.


A venezuelai elnök által létrehozott alkotmányozó nemzetgyűlés és a nemzeti gárda megszállta a caracasi parlament épületét. Az ellenzéki többségű törvényhozás tagjait kizárták, és végleg megfosztották hatalmától. A törvényhozás védelmét ellátó nemzeti gárda alakulatai lezárták a parlament épületét, és nem engedték be a képviselőket. Ezután az alkotmányozó nemzetgyűlés ült össze a teremben, ahol eddig a törvényesen megválasztott parlament tagjai tanácskoztak.

A pénteken megalakult alkotmányozó nemzetgyűlés eddig az épület egy másik termében ülésezett. Az alaptörvény módosításával megbízott alkotmányozó nemzetgyűlés fölérendelt állami szervként gyakorlatilag megfosztotta hatalmától a törvényhozást, de hétfőn a képviselők még a parlament épületében tanácskozhattak.

Az ellenzék uralta venezuelai parlament nem hajlandó elismerni az alkotmányozó nemzetgyűlés egyetlen döntését sem.

"Ez a kormány olyan helyiségekbe tör be, amelyeket sosem tudna törvényes úton elfoglalni" – mondta Stalin González, az ellenzéki frakció vezetője. Freddy Guevara, a házelnök helyettese a nemzeti gárda beavatkozásáról azt mondta: csak így juthatnak be oda, ahová a nép nem engedett hozzáférést nekik. Guevara a Twitteren a jövőről azt kérdezte: "Kemény diktatúra?"

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett választották meg azt az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést. Nicolás Maduro elnök szerint ez az ország egyedüli reménye lehet a béke helyreállítására. Az ellenzék szerint a támogatottságát elveszítő Maduro az új testülettel akarja megőrizni elnöki hatalmát. A szocialista elnök hatalmának másik támasza a hadsereg, a katonákat egy ideje már rendfenntartásra is bevetik, hogy leszámoljanak az utcán tüntető ellenzékiekkel.