Kizárt a koalíciós tárgyalások folytatása a német liberálisok szerint

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

Az FDP elnöke a Zöldeket hibáztatja a kudarcért. A Der Spiegel szerint Lindner valójában azért szállt ki a tárgyalásokból, hogy ellenzékben folytathassa a párt építését.


A német liberálisok mégsem hajlandóak folytatni a koalíciós tárgyalásokat Angela Merkel kereszténydemokratáival, a bajor keresztényszociálisokkal és a Zöldekkel – mondta Christian Lindner, az FDP elnöke. Lindner szerint a sajtó tévesen értelmezte Nicola Beer főtitkár nyilatkozatát, amikor azt mondta, hogy nem lehet kizárni a koalíciós tárgyalások felújítását, ha egy teljesen új program kerül napirendre.

Az FDP elnöke szerint a tartalmi ellentmondások miatt a Jamaica-koalícióról szóló tárgyalásnak vége, a Zöldek pedig a liberálisokkal szembeni ellenséges kijelentéseikkel és összeesküvés-elméleteikkel bizonyították, hogy nem is volt meg a kellő bizalom a közös kormányzáshoz. Ezért elképzelhetetlen, hogy az FDP a belátható jövőben együttműködjön a Zöldekkel szövetségi szinten.

„Kizárom a megbeszélések újraindítását" – mondta Lindner.

A több mint egy hónapig folytatott tárgyalásokon világossá vált, hogy pártja legfeljebb "az autó ötödik kereke" lehetett volna egy Jamaica-koalícióban, és állandó válságok nehezítették volna a kormány munkáját, mert élni kellett volna vétójogukkal, például az euróövezeti államháztartási politika ügyében, hiszen a Zöldek újabb közösségi támogatási alapokat akarnak felállítani, a liberálisok viszont az övezet tagállamainak önállóságára és fegyelmezett, felelős gazdálkodására építettek volna.

A Jamaica-koalíció ügye végül azon a 237 feloldatlan ellentmondáson bukott el, amely a tárgyalások utolsó szakaszában is napirenden volt. Az FDP és a Zöldek között alapvető felfogásbeli ellentmondások is vannak, mert az FDP a szabadság pártja, a Zöldek pedig az állami beavatkozásra és irányításra helyezik a hangsúlyt – mondta. Szerinte ez mutatkozik meg a klímapolitikában is, amelyben a liberálisok az innovációteremtő piactól, a Zöldek pedig kvótáktól, állami támogatásoktól és tilalmaktól várják az éghajlatváltozás elleni küzdelem sikerét.

A Jamaica-koalíció ügye hétfőre virradóra fulladt kudarcba, mert az FDP kiszállt a hivatalos koalíciós tárgyalások megkezdésének lehetőségéről szóló előzetes egyeztetési folyamatból. Arra hivatkoztak, hogy a több mint egy hónapig folytatott megbeszéléseken nem alakult ki elég bizalom és közös programpont Németország megújításához.

A Zöldek azzal vádolták a hagyományosan piacpárti, jobboldali liberális FDP-t, hogy szándékosan futtatta zátonyra a tárgyalásokat, és előrehozott választást akar kiprovokálni, a kampányban pedig még inkább jobbra fordulna majd, hogy elhódítsa a szélsőjobboldali AfD szavazóit.

A Der Spiegel szerint a pártját megkérdőjelezhetetlen vezetőként irányító Lindner napok óta készülhetett arra, hogy kiszáll a tárgyalásokból. Hosszabb távú célja az, hogy ellenzékben felépítsen egy "személyesen rászabott" mozgalmat Emmanuel Macron francia államfő En Marche mozgalmának mintájára, amely mozgósítja a politikai elittel elégedetlen választókat. A Der Spiegel szerint Lindner számára "első a párt, és utána következik a haza".

Az FDP a 2013-ban tartott választáson nem lépte át az 5 százalékos bejutási küszöböt, és így 64 év után kiesett a Bundestagból. Lindner a bukás után vette át a párt vezetését, és szinte egyedül építette újjá a pártot, amely szeptemberben 10,7 százalékos eredménnyel tért vissza a Bundestagba.