Kizárólag külföldi piacra dolgoztak a budapesti mosószer-hamisítók

-

Receptjük szerint a mosóporba só és festék is kell.


Hamis mosószert gyártó üzemeket talált Budapesten a NAV. A pénzügyi nyomozók megközelítőleg 74,5 tonna mosóport, több mint 1100 hektoliter folyékony mosószert, 10 tonna felhasználásra váró sót, 750 kilogramm nátrium-benzoátot, 6 tonna ismeretlen eredetű por mosószert és több tízezer darab csomagolóanyagot foglaltak le. A nyomozás iparjogvédelmi jogok megsértése miatt folyik, jelenleg négy gyanúsított van. A jogtulajdonosok tájékoztatása szerint a kár meghaladja a 150 millió forintot.

A nyomozók a XXIII. és a XV. kerületi raktárépületben folyó munka közben leplezték le a mosószer-hamisítókat. Az eddigi információk alapján a mosószerek alapanyagát Szlovákiából rendelték egy román cég nevében, majd a kész termékeket magyar cégeken keresztül értékesítették Németországban. Úgy tűnik, kizárólag külföldi piacra dolgoztak.

A hamisítóknak saját, fejlett technológiájú gyártósoruk volt, a gyártást receptúra segítette: a hozzávalók között étkezési só és festékanyag is szerepel. A két helyszínen összesen heten dolgoztak.