Kizárnák az olimpiáról az országokat, ahol túl sokat doppingolnak

Fotó: Getty Images / Getty Images

-

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) ugyan elvben megvan a joga, hogy egész országok kizárását javasolja, de ezidáig egyszer sem élt vele. Mennyi a túl sok? Parancs vagy javaslat? Sok a megválaszolatlan kérdés az ügyben.


Craig Reedie, a WADA elnöke a CNN-nek adott interjújában elmondta, hogy jelenleg egy szakértői bizottság jelentésére várnak, ezután dőlhet el, hogy a WADA javasolhatja-e országok kizárását több sportágat felvonultató viadalokról.


A WADA javaslattételi joga nem új, de még egyszer sem kellett élnie vele. A szervezet a több sportágat tartalmazó esemény főszervezőjének - olimpia esetén a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak - adhatja be a kizárásra vonatkozó ajánlását.

Arra már volt példa, hogy egy adott sportág nemzetközi szövetsége saját sportágán belül eltiltson vagy kizárjon olyan országokat, amelynek sportolói túl sok pozitív doppingmintát produkálnak egy bizonyos időszak alatt.

Reedie hangsúlyozta, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak, de szerinte lépni kell, hogy még hatékonyabb legyen a doppingolás elleni harc. Úgy gondolja, hogy az országok kizárása elrettentő erejű lehet.

„Ez egy nagyon, nagyon komoly szankció, meglehetősen erős, a doppingolást visszaszorító eszköz lehet. Talán szükséges. Nem vagyok benne biztos. Ilyenre még nem került sor korábban. Meg akarom várni, mit mond a szakértő bizottság" - mondta a WADA elnöke.


Hány vétség a túl sok?

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője szerint a WADA nagyon körültekintően jár el, hiszen korábban nem volt rá példa, hogy országok kizárását javasolja, pedig például már a 2004-es athéni olimpián is megvolt erre a joga.

„Arra nincs rendelet vagy iránymutatás, hogy hány különféle sportágban mennyi sportolónak kell fennakadnia egy nemzetből, hogy az ország kizárását javasolni lehessen. Az pedig a jogászok területe, hogy a WADA úgynevezett kötelező végrehajtással vagy erősen ajánlott jelleggel forduljon a nagy versenyek rendezőihez" - nyilatkozta az MTI-nek Tiszeker.

Reedie ugyan országokat nem említett, de a szervezet júniusi jelentéséből kiderül, hogy az orosz (225 doppingvétség) és a török (188) sportolók követték el 2013-ban a legtöbb doppingvétséget.


Nincs elég kapacitás

A legújabb doppingbotrány a hónap elején pattant ki, amikor is a német ARD és a brit The Sunday Times bejelentette, hogy 2001 és 2012 közötti időszakból több mint 5000 atléta 12 ezernél is több teszteredményét kapták meg, és közülük több mint 800 versenyzőnek volt legalább egy abnormális értéket mutató eredménye. Noha neveket nem közöltek, ugyanakkor múlt pénteken kiderült, hogy egyikük a török színekben olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Elvan Abeylegesse. A török szövetség közölte, hogy az etióp származású hosszútávfutó a 2007-es szabadtéri vb-n adott mintájával akadt fent.
Reedie elismerte, nincs elegendő eszköz a kezükben, hogy hatékonyabban harcoljanak a doppingolás ellen. Szerinte azoknak, akik csalni akarnak, más és több lehetőség áll a rendelkezésükre, mint amennyi nekik az ellenőrzéshez. Ezen kívül a WADA-nak a különféle megállapodásokat, szerződéseket be kell tartania a vizsgálatok, nyomozások során.

„Nincs elég pénzünk sem, de realisták vagyunk. Most 30 millió dollár az éves költségvetésünk" - mondta. Egyúttal utalt rá, tudnának hatékonyabbak is lenni, és minden további kis segítséget üdvözölnek.