Kizárják az ellenzékit az elnökválasztásból

Fotó: MTI/MTVA / Pavel Golovkin

-

Az orosz választási bizottság kedden megerősítette, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikus nem indulhat a 2018-as elnökválasztáson.


Navalnij próbaideje miatt 2028 előtt nem jelöltetheti magát - mondta el Ella Pamfilova, a Központi Választási Bizottság elnöke Szocsiban.

"Előtte az egész élet, ehhez kellene igazodnia" - tette hozzá a neves jogász egy ifjúsági találkozón.

A korrupció ellen harcoló ellenzéki hónapok óta küzd azért, hogy indulhasson a jövő márciusi elnökválasztáson. A 41 éves politikus az elmúlt időszakban több tucat kampányirodát nyitott, bejárta Oroszországot, és számtalanszor szólította utcára híveit.

Navalnij éppen börtönbüntetését tölti, mert ismételten megsértette a gyülekezésre és tüntetések szervezésére vonatkozó orosz törvényeket. Februárban sikkasztás miatt öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A politikus azzal érvel: az alkotmány ennek ellenére lehetővé teszi, hogy jelöltesse magát.

Pamfilova, aki 2000-ben első nőként indult az elnökválasztáson, a lehető legteljesebb verseny híve. A polgári jog szakértőjének számító tisztségviselő szerint Navalnij hazudik, amikor azt állítja, hogy az alkotmány engedélyezi indulását.

Oroszországban hatévente tartanak elnökválasztást, így Navalnij a legjobb esetben is csak a 2030-as jelöltlistán szerepelhet majd.