Kivonulnak az oroszok Szíriából

Forrás: MTI/EPA/Orosz védelmi minisztérium

-

Az orosz csapatok nagy része távozik, ami fordulatot hozhat a rendezésben.


Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn utasítást adott a Szíriában hadműveleteket folytató orosz erők fő részének kivonására március 15-ei kezdettel. A döntést megelőzte, hogy az orosz államfő telefonon beszélt Bassár el-Aszad szír elnökkel. Putyin ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a latakiai orosz katonai bázis és tartusi kikötőjük továbbra is működni fog.

Az orosz elnök Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Szergej Sojgu védelmi miniszterrel tartott találkozója után kijelentette, hogy az orosz erők összességében teljesítették a kitűzött célokat, ezért parancsot adott alapvető részüknek a Szíriából való kivonására.

Az elmúlt hónapokban sokszor tették felelőssé az oroszokat a menekültáradatért, mert hivatalosan az Iszlám Állam elleni harcban, de gyakorlatilag a szír kormányerők támogatásaként sokat bombáztak lakott területeket is. Az orosz csapatok terroristák elleni támadássorozata szeptember 30-án indult, hivatalosan a szír államfő felkérésére.

Az orosz védelmi miniszter most azt mondta, hogy a légi csapásokban több mint kétezer terroristát likvidáltak, és 209 olajtermelő, illetve -finomító objektumot pusztítottak el, amely a terroristák kezén volt.

A szír ellenzék egyelőre kivár, hogy mennyire valóságos az orosz elnök elhatározása, vagy csak egy politikai manőver. Diplomáciai források szerint Putyin tájékoztatni fogja döntéséről az amerikai elnököt is, ami alapján Barack Obama is megalapozottabban ítélheti meg az orosz döntést - írja a The Guardian.

A Kreml a bejelentést arra a napra időzítette, amikor Genfben újrakezdődtek a szíriai polgárháborúban szembenálló felek között (a tűzszünetből kizárt iszlamista terrorszervezetek kivételével), az ENSZ égisze alatt folytatott tárgyalások.


A tűzszünet eredményei

Putyin pénteken telefonon beszélt négy uniós ország vezetőjével, és megállapították, hogy a február végén életbe lépett szíriai tűzszünetnek már vannak kezdeti eredményei, amelyek egyengetik az utat a szíriai helyzet politikai rendezése felé. A távértekezleten Angela Merkel német kancellár, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Francois Hollande francia államfő, David Cameron brit miniszterelnök és Matteo Renzi olasz kormányfő vett részt.

Merkel a konferenciát követően azt mondta, hogy Putyin megerősítette Oroszország elkötelezettségét a tűzszünet iránt, és ez kulcsfontosságú üzenetként értékelhető Moszkva részéről. "Az orosz elnök megerősítette, hogy csak az Iszlám Állam és az an-Nuszra front ellen folytatódnak orosz támadások" - mondta Merkel. Ezt a két iszlamista szervezetet tevékenységük terrorista jellege okán eleve nem vonták be az érintettek az amerikai-orosz kezdeményezésű tűzszünetbe.

Putyin a távértekezleten megjegyezte: nem akadályozza a szíriai békefolyamatot a damaszkuszi kormány döntése arról, hogy áprilisban parlamenti választásokat tartanak a hatályban lévő alkotmánynak megfelelően.