Kivonták a forgalomból, de véletlenül se egyen ilyen pralinét

-

Kiderült, hogy súlyos allergiás reakciót válthat ki két édesség. Több európai országban, így nálunk is, egy nappal a riasztás után kivonták a forgalomból.


Földimogyorót tartalmazó csokoládé pralinét kellett kivonni a kereskedelmi forgalomból több európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon is, mivel az súlyos allergiás reakciót válthat ki - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) .

A közlemény szerint a riasztás szeptember 3-án, csütörtökön este érkezett az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül.

A szóban forgó termékek: a "Choceur" belga praliné (tételazonosító: L 1523021), valamint a "Palace" válogatott belga praliné (minőség-megőrzési idő: 16.08.2016), amelyeket az áruházak levettek a polcokról.

A belga hatóság által kezdeményezett riasztás alapján az említett két termék nem jelölt allergén összetevőt, földimogyorót tartalmaz. Ezért a Nébih felhívja a földimogyoróra érzékeny fogyasztók figyelmét, hogy a kifogásolt terméket ne fogyasszák el.

A közlemény emlékeztet: a földimogyoró fogyasztása az arra érzékenyeknél kis mennyiségben is hirtelen kialakuló, súlyos allergiás reakciót okozhat. Éppen ezért alapvető élelmiszer-biztonsági elvárás - az idevonatkozó (1169/2011/EU) rendeletben foglaltaknak megfelelően -, hogy a potenciális allergénekre minden esetben figyelmeztetni kell a fogyasztókat.

A termékek forgalomból történő kivonását az élelmiszer-biztonsági hatóság ellenőrzi. A Nébih kéri az élelmiszer-intoleranciában és allergiában szenvedő fogyasztókat, hogy aki már vásárolt a fenti azonosítókkal ellátott termékből, ne fogyassza el - olvasható a közleményben.