Kivégezték, mert elbóbiskolt egy értekezleten

Forrás: MTI/EPA/KCNA

-

Nyilvánosan kivégeztek két magas rangú tisztségviselőt augusztusban Észak-Koreában: egy korábbi mezőgazdasági minisztert, valamint az oktatási tárca egyik munkatársát, aki elaludt egy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnökletével megtartott értekezleten – jelentette kedden meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap.


A kivégzéseket légvédelmi fegyverrel hajtották végre Phenjan egyik katonai akadémiáján, Kim Dzsong Un parancsára.

A dél-koreai újság információi szerint az egyik kivégzettet, Hvang Mint, aki korábban a mezőgazdasági tárcát vezette, azért ítélték halálra, mert „olyan közpolitikai javaslatokat támogatott, amelyek közvetlen fenyegetést jelentettek az észak-koreai vezetésre”.

A lap úgy tudja, a másik férfi, Ri Jong Dzsin az oktatási minisztériumban dolgozott miniszteri szintű tisztségviselőként. „Azzal vívta ki Kim haragját, hogy elbóbiskolt egy értekezleten, amelyet az észak-koreai vezető elnökletével tartottak. A helyszínen elfogták, majd az állambiztonsági minisztérium alaposan kifaggatta. A vizsgálat során más vádpontokban, például korrupció miatt is bűnösnek találták. Ezt követően végezték ki” – idézte a név nélkül nyilatkozó forrást a Dzsungang Ilbo.