Kivégezték az egyik észak-koreai miniszterelnök-helyettest

Fotó: MTI/AP / Ahn Jang Dzsun

-

Kim Jong Dzsint párt- és forradalomellenes politikai agitátornak bélyegezték, majd agyonlőtték.


Újabb tisztogatási hullám kezdődhetett Észak-Koreában: szerdán dél-koreai források arról számoltak be, hogy Észak-Koreában még júliusban kivégezték Kim Jong Dzsin észak-koreai miniszterelnök-helyettest, a rezsim két további tisztségviselőjét pedig átnevelőtáborba küldték.

Jong Jun He, a dél-koreai országegyesítési tárca szóvivője egy sajtótájékoztatón számolt be az oktatási tárca vezetését is ellátó Kim Jong Dzsin haláláról.

Egy névtelenül nyilatkozó dél-koreai tisztségviselő azt mondta, hogy a miniszterelnök-helyettest néhány héttel korábban


párt- és forradalomellenes politikai agitátornak

bélyegezték, majd agyonlőtték.


Archív kép a kivégzett miniszterelnök-helyettesről


A dél-koreai országegyesítési minisztérium azt is megerősítette, hogy két magas rangú észak-koreai tisztségviselőt átnevelőtáborba küldtek, köztük a két Korea közötti kapcsolatok egyik legfőbb illetékesét, Kim Jong Csolt.

Előző nap a Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap arról számolt be, hogy nyilvánosan, légvédelmi fegyverrel végezték ki augusztusban Észak-Korea egyik korábbi mezőgazdasági miniszterét, valamint az oktatási tárca egyik munkatársát, aki elaludt egy Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elnökletével megtartott értekezleten.

Kim Dzsong Un apja halálát követő, 2011-es hatalomátvétele óta széles körű tisztogatást végzett a katonai és politikai vezetés soraiban. Nagynénje férjét, Dzsang Szong Teket 2013 decemberében végeztette ki az államhatalom megdöntésére szőtt összeesküvés vádjával.