Kivégezték a tajvani metrós késelőt

Fotó: AFP / MANDY CHENG

-

A gyilkos szülei is egyetértettek a halálos ítélettel.


Kivégzőosztag előtt fejezte be életét a tajvani ámokfutó. Két éve a metrón késsel 4 embert megölt, 22-őt megsebesített, jelentette be az igazságügyi tárca helyettese.

A késelést csúcsforgalomban, egy zsúfolt szerelvényen követte el az akkor 21 éves férfi, aki Tajcsung város másodéves egyetemi hallgatója volt. Az áldozatok 20-as, 30-as és 40-es éveikben járó utasok voltak. Egy 10 centiméteres pengéjű kést használt, de egy ennél háromszor hosszabb pengéjűt is találtak nála. Elfogása után azt mondta, hogy gyermekkora óta készült a tömeggyilkosságra.

A gyilkost már tavaly halálra ítélték, de az ítéletet csak szerda reggel hajtották végre. A kivégzés ellen az utóbbi hónapokban tiltakozott több jogvédő csoport, de a legfelsőbb bíróság három hete helybenhagyta az ítéletet.

Az áldozatok hozzátartozói azt mondták, elégtételt éreznek azért, hogy a bűnöst a legsúlyosabb büntetéssel sújtották.

A gyilkos korábban antiszociális, narcisztikus alkatnak jellemezték, és éretlen, pesszimista életfelfogásúnak nevezték. Állítólag megszállottja volt a véres videojátékoknak, és horrortörténeteket írt. Szülei egyetértenek a halálos ítélettel, gyermekük tettét megbocsáthatatlannak tartják.