Kíváncsi, milyen személyiség ön? A Facebook-posztjaiból megmondjuk

Fotó: AFP / Jonathan Nackstrand / István Hajdu

-

Az ebédjéről posztol? Vagy a kapcsolatáról? Esetleg politikáról? A szakértők máris mondják a személyiségjegyeit. Mondjuk, nagy varázslat nincs benne, viszonylag logikusak a következtetések.


Egy tanulmány szerint a különböző személyiségű emberek különbözőképpen frissítik a Facebookjukat. A londoni Brunel University 555 online kérdőívet elemzett ki, ebből jutottak a megállapításra, írja az Independent.

Eszerint az extrovertált, kitárulkozó emberek sokszor posztolnak társasági eseményeket, míg a szorongó személyiségek a személyes helyzetre vonatkozó státuszfrissítéseket használják, mint például a kapcsolataik állapotának átállítása, vagy posztolása. Mindezt azért teszik a tanulmány szerint, hogy megerősítésekre vadásszanak.

Az alacsony önbecsülésű emberek is sokat posztolnak a partnerükről, de a kutatás szerint nem arra használják a Facebookot, hogy megerősítéseket kapjanak.

A nyitott személyiségű emberek ezzel szemben nem osztanak meg személyes információkat, sokat posztolnak viszont eseményekről, kutatásokról, politikai nézeteikről.

A kutatás szerint a kötelességtudó, lelkiismeretes emberek a gyerekeikről posztolnak sokat, amiben áttételesen benne lehet a versengés is, annak megmutatása, hogy ők a legjobb szülők.

A nárcisztikus emberek pedig az étkezésükről és edzésükről posztolgatnak, kifejezve, mennyire fontosnak találják a kinézetet, fizikai megjelenést.

Azt azért a tanulmány szerzői is elismerik, hogy nem kell mérget venni a megállapításokra, hiszen az eredményeket önbevallás alapján állapították meg, és egyáltalán nem biztosak benne, hogy például egy nárcisztikus ember pontosan mondta el a kapott lájkok és kommentek számát.